Pareto startar ny fond med fokus på nordiska solenergimarknaden

Mäklarfirman Pareto startar en ny fond med fokus på den nordiska solenergimarknaden, Pareto Solar. Målsättningen är att äga solanläggningar motsvarande cirka 5 000 bostäders behov.

Finwire 2022-11-01 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

solceller

Tillsammans med Agder Energi-ägda Entelios kommer man att investera, bygga och driva solkraftverk på kommersiella byggnader i Norden.

"Vi ser att de allra flesta som etablerar solceller på sina tak i dag bara dimensionerar efter sin egen förbrukning. Det innebär att potentialen inte utnyttjas, och med tanke på effektbehovet under överskådlig framtid är detta inte optimalt. Förutom att säkerställa lokalt producerad el för kundens egen förbrukning kommer fullt utnyttjande av takytor att bidra till mer förnybar energiproduktion", säger Mattias Harrysson, Head of energy & sustainability services på Entelios Nordic, i en kommentar.

Fonden tittar inte bara på tak på stora offentliga byggnader utan även på lediga tomter som parkeringsplatser eller obebyggda zoner som inte kan utnyttjas på andra sätt.

"Fonden ska erbjuda så stora anläggningar som möjligt så att en betydande del av energin kommer att säljas tillbaka till elnätet. Fonden kommer att bestå av norska institutionella investerare och siktar på att bygga anläggningar som producerar minst 100 MW solenergi. Det motsvarar cirka 80 GWh i årsproduktion, vilket motsvarar den förbrukade elen till cirka 5 000 bostäder", säger Jonathan Barfodd, Partner och Chief Investment Officer på Pareto Alternative Investments, i en kommentar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar