När ChatGPT träffade Warren Buffett

När AI ger dig ekonomiska råd är det både imponerande och lite läskigt...

Jocelyn Jovene 2022-12-20 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn

ChatGPT

I en ny artikel från The Economist om en generativ-artificiell intelligenstjänst som heter "ChatGPT" väckte min nyfikenhet.

Det tog inte lång tid innan jag registrerade mig på sajten och provade på vad jag tror och hoppas finns i min kompetenskrets: att investera.

Min fråga var grundläggande: "Vilken är den bästa strategin för att tjäna pengar på aktiemarknaden?"

Det här är vad chatGPT svarade, i hela citattecken:

"Det finns inget entydigt svar på denna fråga, eftersom den bästa strategin för att tjäna pengar på aktiemarknaden kommer att bero på ett antal faktorer, såsom dina finansiella mål, risktolerans och investeringstidslinje. Några generella strategier som kan vara användbara inkluderar dock:

Diversifiera din portfölj: Lägg inte alla dina ägg i en korg. Sprid istället dina investeringar över en mängd olika aktier, branscher och tillgångsklasser för att minska din totala risk.

Investera på lång sikt: Aktiemarknaden kan vara volatil på kort sikt, så det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv när du investerar. Detta kommer att ge dina investeringar tid att rida ut eventuella marknadsnedgångar och potentiellt dra nytta av långsiktig tillväxt.

Använd dollar-kostnadsgenomsnitt: Detta innebär att investera en fast summa pengar på aktiemarknaden på en regelbunden basis, oavsett det aktuella marknadspriset. Detta kan hjälpa dig att beräkna ett genomsnitt av ditt köppris över tid och potentiellt minska effekten av marknadsvolatilitet på dina investeringar.

Gör din hemläxa innan du investerar: Det är viktigt att noggrant undersöka alla företag du funderar på att investera i för att se till att de är ekonomiskt sunda och har en solid meritlista. Detta kan hjälpa dig att fatta mer välgrundade investeringsbeslut och potentiellt förbättra dina chanser att lyckas.

Sammantaget är nyckeln till att tjäna pengar på aktiemarknaden att ha en genomtänkt strategi och att vara tålmodig och disciplinerad i ditt förhållningssätt.”

Lite Buffett, lite Morningstar

För att vara ärlig, jag blev hänförd. 

Jag förväntade mig inte ett så artikulerat svar som i mitt sinne fick mig att tänka: det här är rent Warren Buffett-snack.

Ja, den första delen av svaret är klassisk finansiell rådgivning: diversifiera.

Men sedan påminner det läsaren om att nyckeln till ekonomisk framgång är att vara långsiktigt fokuserad, att vara uppmärksam på kostnaderna, alltid göra sin hemläxa och fatta sina egna beslut innan man investerar (och inte lita på andras åsikter) och att vara disciplinerad och patient.

Detta är även i linje med vad vi förespråkar på Morningstar.

Den sista delen av svaret jag fick var det mest imponerande, eftersom det inte är något man hör ofta från investerarna.

Om tålamod och disciplin var kärnvärdena för alla investerare, tror jag att vi inte skulle ha bubblor och krascher på aktiemarknaden.

Kom ihåg vad Benjamin Graham brukade säga: "Investerarens främsta problem - och till och med hans värsta fiende - är sannolikt han själv."

Uppenbarligen har denna visdom och några andra ord från Buffett och hans långvariga partner Charlie Munger förmodligen plockats upp av ChatGPT.

Sök bara "charlie munger 24 orsaker till mänsklig missbedömning pdf" för att se hur mycket material systemet har tillgång till.

Jag skulle personligen vara nyfiken på att förstå hur systemet beslutade att dessa psykologiska egenskaper var viktigare än andra. Och hur den kunde hålla sig på en ganska hög abstraktionsnivå och inte en alltför teknisk sådan. Ett svar som jag skulle ha förväntat mig skulle till exempel kunna vara: "Leta efter hög avkastning på investerade kapitalaktier och vänta tills de ger en stor tillfredsställelsemarginal till sitt inneboende värde."

Jag bestämde mig därför för att ställa ytterligare frågor och se vart det leder. Jag förväntar mig fler överraskningar på vägen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar