5 grafer med våra inflationsutsikter

Vi tror att de övergående delarna av inflationen, nämligen mat och energi, försvagas, men en förhöjd nivå av kärninflation kan kvarstå under en tid.

Michael Field, CFA 2023-01-09 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

Inflation

Morningstar europeiska analytiker har publicerat     sina aktie- och inflationsutsikter för första kvartalet 2023. Även om 2022 var svårt att navigera i, kan detta år erbjuda möjligheter för investerare som positionerar sig för ihållande inflation.

Vi tror att de övergående delarna av inflationen, nämligen mat och energi, håller på att försvagas, men en förhöjd nivå av kärninflation kan kvarstå under en tid. Investerare bör se till företag som effektivt kan hantera detta; vi kategoriserar dem så här:

• Företag som arbetar med inflationsskyddade kontrakt – exempel inkluderar telekomtornoperatörer, cateringfirmor och avgiftsbelagda vägoperatörer;

• Företag som har prissättningskraft genom starka varumärken eller andra immateriella tillgångar;

• Sist har vi företag som faktiskt drar nytta av inflationen, och ofta förhöjda kraftpriser – många av dessa företag är inom energi- eller energisektorerna.

Mat- och energipriser faller

Vårt första diagram visar hur snabbt och aggressivt matpriserna har stigit.

food price inflation

Historiskt sett har ökningar av mat- och energikostnader i allmänhet tenderat att vara övergående. Detta visar sig återigen vara fallet, med energipriser som redan har sjunkit i delar av Europa och våra prognoser pekar på ytterligare fall.

När flaskhalsarna i fraktnäten lättar, förväntar vi oss att även kostnaderna för förbrukningsvaror, inklusive mat, kommer sjunka.

Skulle detta inträffa skulle centralbanker i Europa behöva hantera en kärninflation på omkring 5%, en mycket mer lätthanterlig uppgift än den totala inflationen på närmare 10%. Låt oss nu titta på "kärninflation", som är ett mått på prisökningar utan mat och energi inkluderat. Storbritannien och Nederländerna har fortfarande den högsta inflationen i regionen enligt detta mått.

core inflation chart

Låt oss nu titta på konsumenternas förtroende. Det som är intressant här är hur den post-pandemiska "studsen" har gått tillbaka.

consumer confidence chart

Men konsumenterna spenderar fortfarande en del av sina besparingar från pandemitiden. Den uppdämda efterfrågan på resor jobbar sig fortfarande genom systemet, vilket framgår av att hotellintäkterna från industrin i USA och Europa per tillgängligt rum överträffar 2019 års nivåer.

I en relativt varuanpassad bransch är det osannolikt att denna förmåga att passera genom prisökningar så lätt kommer att bestå längre än på kort sikt, men hotell- och reseföretagen utnyttjar verkligen lukrativa möjligheter. Så här har pengarna spenderats senaste tre åren:

table of spending on luxury

Lyx är ett återkommande tema här. High-end varumärken har historiskt sett varit framgångsrika i att höja priserna över inflationen, eftersom många har mindre priskänsliga kundbaser.

Exempel på framgångsrika företag här är den schweiziska premiumchokladtillverkaren Lindt & Spruengli. En av de viktigaste drivkrafterna bakom vårt breda vallgravsbetyg för företaget är dess varumärkesstyrka, vilket gör det möjligt för det att få en betydande prispremie jämfört med vanliga chokladmärken.

Pernod Ricard är en liknande historia: med avancerade spritmärken som Havana Club och Martell cognac, har företaget skapat ett starkt varumärke, vilket underbygger vårt breda vallgravsbetyg för aktien. De visade sin prissättningskraft 2022 genom att höja priserna, samtidigt som den drev försäljningstillväxt, vilket inte är lätt.

Liksom under pandemin är den ekonomiska smärtan under den höga inflationstiden inte jämnt fördelad. Data från USA bekräftar detta:

high income households and inflation

 

Få de senaste analyserna direkt i din inkorg

Prenumerera på veckobrevet här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Chocoladefabriken Lindt & Spruengli AG103 350,00 USD5,89
Pernod Ricard SA225,35 USD0,83
Pernod Ricard SA ADR45,13 USD0,83

About Author

Michael Field, CFA  är senior aktieanalytiker på Morningstar. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar