Ett nytt kapitel: våra bokrekommendationer för 2023

Var ett av dina nyårslöften att läsa fler böcker? Eller är du redo att lära dig mer och vill ha tips om de bästa böckerna inom ekonomi? Här hittar du våra analytikers boktips för 2023. 

Facebook Twitter LinkedIn

Reading at desk

Det är den tiden på året när Morningstar-analytiker vänder sig till varandra för att få rekommendationer om hur man använder sitt utbildningsbidrag, en förmån för att uppmuntra livslångt lärande bland Morningstar-anställda.

Nedan är några av bokrekommendationerna som cirkulerar bland vårt globala forskarteam och som förhoppningsvis kan fungera som en inspirationskälla 2023. Vi vill gärna höra dina rekommendationer också och lägga till dem i framtida listor!

Jeff Ptak, chef för ratings, Chicago

In Pursuit of the Perfect Portfolio av Andrew W. Lo och Stephen R. Foerster

Det här är en lättillgänglig och intensiv krönika om hur vi bygger portföljer, vilka förändringar som har dykt upp längs vägen och en genomgång av upplästa och antagna sanningar. Hur kom det sig att investerare anammade 60/40-portföljallokeringen? Och vilken roll spelar olika alternativ för tillgångsallokering? Den här läsvärda boken tar upp dessa frågor såväl som ett antal andra.

The Bogle Effect av Eric Balchunas

Balchunas är en väletablerad expert på börshandlade fonder och indexering, men han hade inte lagt till "duktig författare" till sitt CV innan han publicerade den här roliga boken. Det är först och främst en inspirerande berättelse om hur Jack Bogle kom att bygga The Vanguard Group, en berättelse som är lika delar obeveklig drivkraft, en skvätt tur och djärv uppfinningsrikedom. Boken fungerar också bra som en historisk tillbakablick på fondbranschen i sin linda och ungdom, framväxten av det akademiska och kvantitativa förhållningssättet till finansiering som var en avgörande anledning till att fondbranschen spred sig och blev förstahandsvalet för småsparare och pensionsfonder över hela världen.

Mathieu Caquineau, direktör aktiestrategi, Paris

The Psychology of Money av Morgan Housel

En fascinerande och tankeväckande bok som fördjupar sig i de psykologiska och känslomässiga aspekterna av privatekonomi och hur vi förhåller oss till pengar. Vår relation till pengar är komplex och påverkad av kultur och personliga erfarenheter. Oavsett om du är en erfaren investerare eller precis har börjat, utmanar den här boken den konventionella visdomen och de antaganden som många av oss har om pengar.

Michael Dobson, assosierad förvaltningsanalytiker , Toronto

The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution av Gregory Zuckerman

En fantastisk berättelse om renässansteknik och Jim Simons. Den beskriver trial and error som låg bakom många av de största investeringsframgångarna vi känner till. Boken täcker också de första dagarna av maskininlärning, samt erbjuder ett unikt icke-finansiellt förhållningssätt till marknaden. Resultaten talar för sig själva i alla fall!

Francesco Paganelli, senioranalytiker, alternativa strategier, Milano

The Complete Turtle Trader: How 23 Novice Investors Became Overnight Millionaires av Michael W. Covel

Vad händer när vanliga människor får lära sig ett system för att tjäna extraordinära belopp på aktiemarknaden? Detta är den sanna historien bakom Wall Street-legenden Richard Dennis och hans lärjungar, de så kallade "sköldpaddorna" och handelsteknikerna som gjorde dem till miljonärer.

David Carey, assisterende analytiker, aktiestrategier, Chicago

Quit: The Power of Knowing When to Walk Away av Annie Duke

Den här boken utmanar hur vi tänker på att dra oss tillbaka eller sluta med något. Samhället har betraktat sysslolöshet som en svaghet och raka motsatsen till arbetsamhet. Duke lägger grunden för att utmana det tänkandet i denna intressanta bok som försöker förändra vår kollektiva bild av att "sluta".

Simon Scott, direktör för alternativa strategier, Sydney

The First Astronomers: How Indigenous Elders Read the Stars av Duane Hamacher

Vi tittar inte längre mot himlen för att förutsäga vädret, förutsäga årstiderna eller plantera våra trädgårdar. De flesta av oss kan inte ens se Vintergatan. Men ursprungsfolk över hela världen besitter fortfarande denna kunskap, och det finns mycket vi kan lära av dem. Hur fungerar detta, och hur kan vi bättre förstå vår plats i universum?

Janet Yang Rohr, direktör Multi-Assets alternativ, Chicago

Smart Brevity: The Power of Saying More With Less av Jim VandeHei, Mike Allen och Roy Schwartz

De många läsarna och anhängarna av Smart Brevity kommer att berätta att den här boken handlar om hur man kan säga mer med mindre, och se till att ditt budskap kommer fram bland fulla inkorgar och ständiga strömmar av digitala flöden. Boken gör detta och hjälper läsare att visualisera resultaten med färger, illustrationer, nyckelpunkter och rubriker i överflöd.

Jag vill också tro att det här är en bok om empati och förståelse. Det handlar om att veta att var och en av oss är huvudpersonen i vår egen berättelse, som leder ett komplicerat inre liv som få utomstående kunde hoppas kunna förstå till fullo. Och när vi tänker ur det perspektivet kan vi lättare släppa taget om våra egon, reducera vårt skrivande till det väsentliga och ge läsare och investerare det som betyder mest för dem.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Janet Yang, CFA  Janet Yang is a fund analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar