Boprisindikatorn fortsätter att återhämta sig

SEB:s Boprisindikator fortsätter att återhämta sig och har i februari stärkts 13 enheter till -8 från -21 i januari. På regional nivå ligger indikatorn mellan -28 enheter och plus 1 enhet.

Finwire 2023-02-13 | 8:09
Facebook Twitter LinkedIn

hus

"Var tredje hushåll förväntar sig den här månaden att vändningen på bostadsmarknaden är nära. I ljuset av Riksbankens tydliga signaler om att fler räntehöjningar ligger i korten och med en inflation som ännu inte toppat kan den förväntansbilden se sig utmanad. Det mesta talar fortfarande för att bostadspriserna har en bit kvar till botten innan vi kan se en successiv återhämtning för bostadsrätter medan villapriser kan dröja något", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 33 procent, en ökning med 5 enheter jämfört med förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser uppgår till 41 procent, en minskning med 8 enheter från föregående månad. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 4 enheter till 19 procent.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år i genomsnitt kommer att ligga på 3,08 procent, vilket är en minskning med 0,11 procentenheter från föregående månad.

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en minskning med 1 enhet jämfört med förra månaden.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar