Amerikansk fond tankar SBB i kursraset

Samtidigt som SBB:s aktiekurs har störtdykt och bolaget gång på gång skapat rubriker har en amerikansk fond tryckt på köpknappen och nu seglat upp som den fond med störst enskilt ägande i bolaget. 

Johanna Englundh 2023-08-24 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

 graf

SBB tar troligtvis titeln som Sveriges mest omtalade aktie under 2023 och enligt Google Trends har SBB 157% fler sökningar än Sveriges mest ägda aktie Investor de senaste 90 dagarna. I takt med slopad utdelning, sänkta kreditbetyg, vd-avhopp och default-oro har SBB fått se sin aktiekurs rasa med 80% sedan årsskiftet. Sedan toppnoteringen på 69,38 kronor per aktie har kursen nu kollapsat med över 95% till dagens notering på 3,35 kronor per aktie. 

Men när alla tycks vara överens om att sälja en aktie finns det många gånger någon på köpsidan som tvärtemot verkar se ett ypperligt köptillfälle. Vem denna köpare är i SBB-fallet ska vi kika närmare på.

Den 30 juni rapporterade American Funds SMALLCAP World Fund in sin portfölj till Morningstar, och ett nytt innehav kunde skönjas i portföljen. Strax över 19 miljoner aktier i SBB hade införskaffats, vilket fått fonden att segla upp till en förstaplats på listan över enskilda fonder med störst ägande i det svenska fastighetsbolaget. Aktierna är idag värda cirka 66 miljoner kronor, vilket innebär att aktierna backat drygt 13,6 miljoner i värde jämfört med det inrapporterade marknadsvärdet till Morningstar. 

Trots det stora ägandet i SBB så är det en minimal investering för fonden, som förvaltar 717 miljarder kronor. Innehavet i SBB tar upp blygsamma 0,01% av den totala portföljen och hamnar på plats 787 av fondens 861 totala innehav.

American Funds SMALLCAP World Fund beskriver sig själva som "en pionjär inom globala småbolagsinvesteringar" som strävar efter kapitaltillväxt genom att investera i några av de snabbast växande och mest innovativa företagen i världen. Fonder har över 100 portföljförvaltare och analytiker och är endast tillgänglig för investerare i USA. 

Men det är inte den enda fonden som stått på köpsidan, i listan nedan hittar ni de tio fonder som köpt flest SBB-aktier i år. Listan inkluderar endast fonder som har uppdaterat sin portfölj per den 30 juni och framåt. Därmed inkluderas fonder med portföljdata per den 30 juni samt 31 juli. Antal köpta/sålda aktier anger antalet aktier som har köpts hittills i år fram till den senaste inrapporterade portföljen. 

Samtidigt som det finns köpare finns det även säljare, och det är övervägande svenska fonder som sålt av SBB-aktier i massor. Länsförsäkringar Fastighetsfond har avyttrat hela sitt innehav i SBB under våren. I en tidigare genomgång var Länsförsäkringar Fastighetsfond den som hade flest aktier i SBB, men efter att sålt av över 42 miljoner aktier sedan årsskiftet har de nu lämnat ägarlistan helt. 

"Fastighetsfonden minskade innehavet väldigt markant under slutet av -22 och under inledningen av -23 och minskade succesivt under vintermånaderna för att sedan sälja av det sista innehavet under våren av flera olika skäl", säger Johan Henriks, förvaltare Länsförsäkringar Fastighetsfond till Morningstar. 

Även Swedbank Robur Kapitalinvest och Swedbank Robur Fastighet har sålt av samtliga 20 respektive 8 miljoner aktier i fastighetsbolaget. 

Resterande fonder i listan har sålt av ett relativt stort antal aktier, men har fortfarande ett ägande kvar. Länsförsäkringar Sverige Index har sålt strax över 4 miljoner aktier och SBB utgör nu endast 0,05% av portföljen. Äver Carnegie Fastighetsfond Norden har dragit ned på exponeringen och enligt förvaltaren Jonas Anderssons månadsrapporter så har han minskat fondens innehav i SBB löpande under våren. Med försäljningen på 800 000 aktier under juni utgör SBB nu endast 0,3% av portföljen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB Class B4,85 SEK-5,67
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB Class D6,83 SEK-1,01

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar