Underliggande inflation steg oväntat i januari - räntehöjningar att vänta

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, kom enligt SCB in på 9,3 procent i januari vilket var lägre än decembers siffra på 10,2 procent. Men den underliggande inflationen, mätt som KPIF exklusive energi steg oväntat och ligger nu högre än analytikernas och Riksbankens prognoser, 

Johanna Englundh 2023-02-20 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, kom enligt SCB in på 9,3 procent i januari vilket kan jämföras med 10,2 procent i december. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 9,6 procent enligt Infronts sammanställning.

Den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, steg till 8,7 procent i januari från 8,4 procent i december. Väntat var en nedgång till 8,2 procent.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt ligger Riksbankens prognos på ett KPIF om 9,3 procent samt KPIF exklusive energi på 8,2 procent.

"Elpriserna sjönk med 27,4 procent den senaste månaden, vilket också bidrog till att inflationstakten gick ned från december till januari", säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

KPI, som även inkluderar högre räntekostnader för bolån, sjönk till 11,7 procent från 12,3 procent i december. Bland enskilda komponenter lyfte just räntekostnaderna för bolån KPI med 2,5 procentenheter medan livsmedelspriserna enligt SCB har stigit med 20,4 procent under det senaste året. 

”Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika”, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande. 

Fler räntehöjningar att vänta

Swedbank noterar i en snabbkommentar att kärninflationen var 0,6 procentenheter högre i januari än Riksbankens två veckor gamla prognos.

”Riksbanken har indikerat att de har en låg tolerans för inflation över prognos på kort sikt. Mellan nu och april kommer ytterligare två inflationssiffror publiceras och vi tror det är sannolikt att kärninflationen kommer ligga kvar över Riksbankens prognos fram till dess”, skriver storbanken.

Utifrån detta skruvar Swedbank upp sin ränteprognos och spår nu en höjning på 0,5 procentenheter från Riksbanken i april följt av ytterligare 0,25 procentenheter i juni. Bankens tidigare prognos var på två höjningar på 0,25 procentenheter. 

Handelsbanken skriver även de i en snabbkommentar att måndagens inflationsutfall ger stöd till bankens prognos på en höjning om 0,5 procentenheter i april.

”Riksbanksdirektionen kommer se bortom KPIF och fokusera på det alldeles för höga underliggande inflationstrycket. I sig självt utmanar dagens siffra vår syn att aprilhöjningen blir den sista. Kronan stärktes efter beskedet, sannolikt som resultat av höge ränteutsikter för Sverige”, skriver Handelsbanken i en snabbkommentar.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB konstaterar på Twitter att dagens inflationssiffra inte är ett bra besked. 

"Inte bra! Underliggande inflation stiger! Riksbank är inte klar. Inflation kan nå mål 2% vid årsskiftet 2023/24. Det öppnar två dörrar: penning- resp finanspolitiska. Betyder stöd för tillväxten 2024", skriver han. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar