I halva Europa finns det fler manliga vd:ar med samma namn än kvinnliga

Vi har tittat på aktieindex över hela Europa och hittat en del deprimerande statistik när det kommer till antalet kvinnor på vd-posten. I Sveriges OMXS30 finns det lika många vd:ar med namnet Johan som det finns kvinnor på samma tjänst. 

Lukas Strobl 2023-03-09 | 0:45
Facebook Twitter LinkedIn

Entirely unrelated image. Copyright: Home Box Office, Inc.

Det finns 40 företag i Italiens FTSE MIB aktieindex, och inte ett enda av dem leds av en kvinnlig VD. Fem av dem leds av män som heter Paolo.

I en twist på Morningstars serie om underrepresentationen av kvinnor bland Europas såväl som Sveriges fondförvaltare, tar vi en titt på den chockerande skeva könsfördelningen när det kommer till det högsta chefsjobbet för företag i Europas aktieindex. På internationella kvinnodagen lär man sig i allmänhet många procenttal, allt från löneskillnader till utnyttjande av pappaledighet. Dessa är förvisso mer empiriskt rigorösa, men den rena absurditeten i ensiffrig procentuell kvinnlig ledning kan bäst illustreras genom att ställa det mot förekomsten av vanliga manliga förnamn.

Sverige kommer ut något bättre än många andra Europeiska länder i denna undersökning, men det är utifrån lågt ställda förväntingar. I Sverige har vi lika många kvinnliga vd:ar i OMXS30 som vd:ar som heter Johan, nämligen tre. 

De tre kvinnliga vd:arna i OMXS30 är Helena Helmersson för klädjätten H&M, Allison Kirkby för Telia och Carina Åkerström för Handelsbanken.

De minst deprimerande länderna på den här kartan är Storbritannien, Norge och Kroatien, där andelen kvinnliga vd:ar är tvåsiffrigt och överstiger andelen vd:ar som heter Andrew, Geir och Igor. Frankrike sticker också ut, med hela tre kvinnoledda företag i CAC 40, som knappt slår företag ledda av Benoits, Bernards och Oliviers.

Det finns inga ljuspunkter i Centraleuropa, dock. Det finns fler killar som kallas Christian än kvinnor i Tyskland – där bara två DAX-företag, Fresenius Medical (FME) och Merck KGaA (MRK), leds av kvinnor – och i Schweiz, där 20 av 20 företag i SMI har män som vd:ar. Två av Polens 20 största aktier i WIG-indexet har kvinnliga vd:ar, medan ingen har det i Tjeckiens PX eller Ungerns BUX. Även om en femtedel av aktierna i både Prag och Budapest leds av en Jan eller Gabor.

Mellan nu och nästa internationella kvinnodag om ett år kan du tänkas glömma bort att 34% av styrelseledamöterna i EU är kvinnor. Vi hoppas att du kommer att hålla ett öga på den mycket svårare situationen när det gäller vd-jobbem och den hårda kampen mellan Benoits och bokstavligen hälften av Frankrikes befolkning.


Kvinnliga vd:ar räknas inte dubbelt om aktien är noterad på flera marknadsplatser.  

 
 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hennes & Mauritz AB Class B188,35 SEK-0,13Rating
Svenska Handelsbanken AB Class B121,80 SEK0,00
Telia Company AB26,65 SEK-0,41Rating

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar