H&M straffas efter svaga försäljningssiffror

Klädbolaget H&M straffas ordentligt på Stockholmsbörsen under onsdagen efter att de presenterat sina försäljningssiffror för första kvartalet. 

Johanna Englundh 2023-03-15 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

HM

H&M, som är världens näst största globala klädåterförsäljare, straffas ordentligt på Stockholmsbörsen efter att de presenterat sina försäljningssiffror. Vid strax efter 14-tiden på onsdagen är aktien i botten på storbolagsindex OMXS30 efter ett ras på runt 8,0%.

Försäljningen under första kvartalet (december till februari) ökade med 3% i lokala valutor, , vilket var mindre än de 4,5% som analytikerna räknat med. Försäljningsutvecklingen under december och merparten av januari, som presenterades i bokslutsrapporten, var dessutom starkare. Det tyder på en inbromsning mot slutet av kvartalet. 

Konkurrenten Inditex, med Zara och Massimo Dutti, har också presenterat färska siffror under onsdagsmorgonen. De båda klädjättarnas räkenskapsår överlappar inte helt utan Inditex fjärde kvartal avslutades i januari och för perioden februari till mitten av mars rapporteras en försäljningsökning på 13,5% i lokala valutor jämfört med samma period i fjol.

I jämförelse med Inditex ser det helt klart svagare ut för den svenska klädjätten men lättare jämförelsebaser kan komma inom kort, menar Morningstars seniora analytiker Jelena Sokolova.

"Det verkar som om de fortsätter att släpa efter Inditex, med 3% tillväxt i lokal valuta mellan 1 december och 28 februari. Inditex fortsätter att leverera tvåsiffrig tillväxt (Inditex levererade 13,5% mellan 1 februari och 13 mars i konstant valuta och över 20% under fjärde kvartalet i faktisk valuta). Från och med mars blir jämförelsebasen enklare för H&M med tanke på årsdagen för utträdet ur Ryssland. Verksamheten i Kina bör också få ett uppsving till följd av slopade covid-restriktioner", skriver Jenela Sokolova i en kommentar.

I analytikerns senaste rapport, daterad 27 januari 2023, bedömde Jelena att bolagets vinsttapp inte ser ut att vara permanent och att aktien fortsatt såg attraktiv ut. Morningstar har ett Fair Value Estimate, en bedömning av aktiens rättvisa värde, på 179:00 kronor. Det innebär att aktien anses vara undervärderad jämfört med dagens aktiekurs på 123:84 kronor.  

Nedan är ett urklipp av några nyckeltal och detaljer från den senaste analytikerrapporten:

HM analyst note

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hennes & Mauritz AB Class B156,60 SEK-2,28Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar