Alecta förlorar 20 miljarder i amerikanskt bankkaos

Sveriges största pensionsförvaltare har hamnat ordentligt snett i amerikanska banker och förlusten uppgår nu till nästan 20 miljarder kronor. Samtidigt som andra förvaltare anade oråd och sålde av sina aktier gjorde Alecta det inte. Varför vill de inte gå in på just nu. 

Johanna Englundh 2023-03-22 | 16:08
Facebook Twitter LinkedIn

alecta

Sveriges största pensionsförvaltare Alecta, som förvaltar tjänstepensionen för 2,6 miljoner svenskar, har lidit en förlust på nästan 20 miljarder kronor på grund av sina stora investeringar i amerikanska långivarna Silicon Valley Bank, Signature Bank och First Republic Bank. 

Det hela började den 16 mars när amerikanska myndigheter tog kontroll över Sillicon Valley Bank och Signature Bank. Då bedömde Alecta att deras investering på totalt 12 miljarder kronor var utraderad. Under gårdagen meddelande även pensionsjätten att hela innehavet i First Republic Bank succesivt har sålts av till en förlust av cirka 7,5 miljarder kronor.

Pensionsförvaltarens drag att sälja av svenska banker har samtidigt kritiserats. Under fjolåret lämnade Alecta både Handelsbanken och Swedbank helt. Istället valde man alltså att fokusera på de amerikanska bankerna Signature Bank, Silicon Valley Bank och First Republic Bank.

"Investeringarna i de amerikanska bankerna gav väldigt bra avkastning under flera år, men visade sig med facit i hand vara ett misslyckande, trots att vi och en stor mängd professionella investerare och analytiker bedömde att det var en investering som skulle ge god avkastning till våra kunder", skriver Alecta på sin hemsida till följd av förlusten. 

I SVT:s program Ekonomibyrån redogör Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden, att även de har ägt aktier i den förfallna Sillicon Valley Bank. Däremot valde Första AP-fonden att sälja av sina aktier i slutet på förra året, till följd av uppenbara tecken på att banken inte var välskött. 

"Vi sålde i slutet på förra året. Tittar man på kvartalsrapporten från september så är det uppenbart att Sillicon Valley Bank kör en dubbel ränterisk mot vad som vore tillåtet i tillexempel en europeisk bank", säger Kristin Magnusson Bernard i Ekonomibyrån. 

"Det var ganska uppenbart att det här inte var en välskött bank", tillägger hon.

Men hur kunde Alecta missa dessa problem, och fortsätta att vara investerade i banken?  

Det är en fråga som jag ställer till Jacob Lapidus, chef extern kommunikation och press hos Alecta. 

"Jag kommer inte gå in i detaljer på det, vi har tillsatt en utredning om den uppkomna situationen", svarar Jacob Lapidus och menar att vi får vänta och se vad som framkommer i denna. 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar