Fed höjer räntan, men osäkerhet råder mitt i bankkrisen

En åtstramning av bankernas utlåning skulle kunna rubba balansen i ekonomin och framtida räntehöjningar eller sänkningar.

Preston Caldwell 2023-03-23 | 8:01
Facebook Twitter LinkedIn

Designed Image

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve fortsatte sin kampanj för att höja räntorna på onsdagen, men mycket av fokus låg någon annanstans: effekterna av bankkrisen som har dykt upp de senaste veckorna.

Fram till början av mars låg förväntningarna kring veckans Fed-möte helt och hållet på utsikterna för inflationen och den starkare än väntade ekonomiska tillväxten.

Men med kollapsen av Silicon Valley Bank och efterföljande händelser har ekvationen för Fed förändrats dramatiskt.

Fed kommer sannolikt sänka räntan kraftigt 2024

Fed kämpar nu för att kartlägga den bästa kursen framåt eftersom den amerikanska ekonomin till synes ligger och väger mellan hög inflation och risk för finanskriser. Fed räknar med att hålla räntorna på en platå på runt 5% till slutet av 2023, men vi tror att räntorna sannolikt kommer att falla kraftigt efter det.

Fed drev vidare med ytterligare en 0,25-punktshöjning av räntan till ett målintervall på 4,75% till 5,00%, trots spirande tecken på stress i det amerikanska finanssystemet.

Majoriteten av marknadsaktörerna hade förväntat sig en ökning med 0,25 punkter före mötet. Vissa investerare hade dock satsat på att Fed skulle avstå från en höjning detta möte för att hjälpa till att stabilisera det finansiella systemet.

Rädslan för en potentiell finanskris har mångdubblats efter att Silicon Valley Bank kollapsade den 10 mars, när banken sattes i konkurs efter dess kunder rusade för att ta ut sina pengar. Med cirka 200 miljarder dollar i tillgångar var detta det näst största misslyckandet för en FDIC-försäkrad bank i USA:s historia (efter Washington Mutual 2008). Den 12 mars föll också Signature Bank SBNY (110 miljarder dollar i tillgångar). Ödet för First Republic Bank FRC (200 miljarder dollar i tillgångar) är nu i fara efter en bankrusning även där. Samtidigt ledde en plötslig likviditetskris på Credit Suisse till en hastig försäljning till UBS, vilket signalerade en spridning av finansiell oro till de europeiska marknaderna.

 

A scatterplot of FOMC participants' assessments of appropriate monetary policy at March 22, 2023 meeting.

Fed tar räntorna till högsta nivån sedan 2007

Med dagens höjning nådde federal-funds-räntan ett målintervall på 4,75 till 5,00%, den högsta nivån sedan 2007. Sammantaget har Fed höjt federal-funds-räntan med 4,75 procentenheter sedan mars 2022. Det är den största ettårsräntan ökning sedan höjningscykeln 1980-81, när Fed försökte tämja den "stora inflationen" som rasade under hela 1970-talet.

De aggressiva räntehöjningarna i början av 1980-talet satte igång en kaskad av bankkonkurser under loppet av det decenniet (kallad spar- och lånekrisen). I det avsnittet var vissa banker mycket exponerade för ränterisk, vilket innebär att de skulle drabbas av förluster när räntorna steg. Bankbranschen lärde sig av spar- och lånekrisen för att göra ett bättre jobb med att säkra ränterisken, och idag ser de flesta banker ut som att de klarar stormen av räntehöjningar i hyfsad form. Men en liten minoritet av bankerna har misslyckats med att säkra ränterisken på ett adekvat sätt, vilket har lett till den senaste tidens oro.

Även om marknaden nu förväntar sig flera räntesänkningar före slutet av 2024 för att sänka federal-funds-räntan till 4,25%, räknar Fed med att hålla räntorna fasta på cirka 5,00%. Fed tror att det kan stävja finansiell nöd med andra verktyg än att sänka den federala räntan, vilket gör det möjligt för penningpolitiken att förbli restriktiv för att fortsätta att bekämpa inflationen.

För detta ändamål har Fed öppnat kranarna för finansiering för banker i behov av likviditet, via det traditionella REA-fönstret tillsammans med sitt nya Bank Term Funding Program. Den ekonomiska krisen verkar inte längre förvärras, och Fed-ordförande Jerome Powell nämnde att "insättningsflöden har stabiliserats under den senaste veckan."

Line chart showing federal-funds effective rate vs. two-year and ten-year Treasury yields.

Marknader skeptiska till Feds prognoser

Marknadens syn på den federala räntans väg har förändrats abrupt som svar på händelserna under de senaste veckorna. Den implicita banan för federal-funds-räntan har fallit med nästan 100 räntepunkter, och obligationsräntorna har fallit i motsvarande grad. Det är uppenbart att marknaden räknar in en mycket högre sannolikhet för recession och/eller risk för finanskriser. Detta innebär att marknaden är mer skeptisk till att Fed kan stabilisera det finansiella systemet samtidigt som räntan hålls hög.

Även om Fed lyckas förhindra ytterligare bankkonkurser är en nyckelfråga hur mycket utbudet av banklån kommer att minska i spåren av de senaste händelserna. Bankernas utlåningsstandarder har redan stramats åt under de senaste månaderna, och denna åtstramning kommer sannolikt att utvecklas ytterligare när bankerna övergår till en mer konservativ hållning. Detta kommer att bidra till att minska företagens investeringar och anställningar, tillsammans med konsumenternas utgifter. Men som Powell erkände är graden av påverkan högst osäker.

A bar chart of federal-funds rate expectations.

På kort sikt (under de kommande två till tre kvartalen) tenderar vi att hålla med Fed:s åsikt att den federala räntan kan förbli hög utan att utlösa en explosion av finansiell nöd. Vi tar det inte heller som givet att bankproblem kommer att tynga den ekonomiska tillväxten massivt. Hundratals banker – om än mestadels mycket små – gick i konkurs per år under senare hälften av 1980-talet, men varken finanskris eller lågkonjunktur inträffade. Inte varje bankkonkurs är ett förebud om en kollaps i det finansiella systemet likt 2008.

Oavsett den slutliga effekten kommer det sannolikt att ta flera kvartal innan skärpta lånestandarder påverkar företagens och konsumenternas utgifter. Således kommer ekonomin inte omedelbart att kylas av av finansiell nöd, och därför kommer inte heller inflationsproblemet att omedelbart tas bort av den senaste utvecklingen. Kärnkonsumentprisinflationen var i genomsnitt 5,2% på årsbasis under de senaste tre månaderna. Vi förväntar oss att inflationen kommer att sjunka tillbaka till mer normala nivåer i slutet av 2023. Men prognoser om räntesänkningar som börjar i sommar (som marknaden nu förväntar sig) ser förhastade ut.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is equity analyst at Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar