Sveriges ekonomi väntas krympa under kortvarig lågkonjunktur

Sveriges BNP väntas minska med 0,6 procent i år i samband med att västvärlden går in i en kortvarig lågkonjunktur.

Finwire 2023-03-29 | 8:06
Facebook Twitter LinkedIn

köpcentrum

Tillväxten på den europeiska kontinenten spås bli 0,3 procent, och även i USA väntas ekonomin växla ner till 0,7 procent. Det uppger Business Sweden i senaste utgåvan av Globala Ekonomiska Utsikter.

Överlag blir 2023 ett år för västvärlden där man får anpassa sig till nya förutsättningar med högre kostnader och högre räntor, enligt Business Sweden.

Samtidigt väntas lågkonjunkturen inte bli lång givet att den akuta energikrisen är avvärjd och centralbankerna är nära slutet på sin räntehöjningscykel.

“Det mesta talar för att centralbankernas kraftiga höjning av styrräntorna nu biter och att inflationen faller tillbaka mot inflationsmålet på 2 procent. När centralbankerna känner sig trygga i det och tydligt kan signalera att de är klara med sina styrräntehöjningar kommer förtroendet tillbaka och hushållen börjar konsumera samtidigt som företagens investeringar tar fart”, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Nästa år väntas Sveriges ekonomi ta mer fart och växa med 1,7 procent.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar