Östeuropafonder avregistreras från PPM-fondtorget

Cirka 15.000 sparare har valt en Östeuropafond på premiepensionens fondtorg som nu avregistreras till följd av handelsstoppet sedan Rysslands krig i Ukraina. 

Johanna Englundh 2023-04-03 | 11:34
Facebook Twitter LinkedIn

russia
Tre östeuropafonder som handelsstoppats på grund av Rysslands krig i Ukraina avregistreras nu från premiepensionens fondtorg. Förvaltningen av fondandelarna tas över av Pensionsmyndigheten.

"Avsikten är att senare lösa in fondandelarna för att på så sätt återvinna så stort värde som möjligt till pensionssparare och pensionärer", skriver Pensionsmyndigheten. 

De tre östeuropafonderna, Baring Eastern Europe A, BlackRock Emerging Europe A2 och East Capital Östeuropa, har varit stängda för handel sedan i slutet av februari 2022 och sparare får ett initialt värde tillbaka som motsvarar 25 procent av fondernas nuvarande värdering i premiepensionssystemet.

Exakt vad denna värdering är, eller hur den görs framkommer inte. Ett problem som Morningstar skrivit om tidigare är just detta med värdering av innehav på en marknad som är stängd. Pensionsmyndigheten räknar med att de ska få ett högre värde än de 25 procent som spararna får tillbaka nu i ett senare skede när fonderna kan säljas. Då ska överskottet distrbueras till spararna. 

"Östeuropafondernas långvariga handelsstopp är en konsekvens av deras exponering mot Ryssland och Moskvabörsen. Vi köper nu fonderna av varje sparare och pensionär för att kunna låsa upp premiepensionskontona. På så sätt kan alla fondval, insättningar och uttag som nu ligger på kö släppas igenom", säger Rasmus Bjälkeson som är chef för fondhandeln på Pensionsmyndigheten.

Östeuropafonderna avregistreras efter Fondtorgsnämndens beslut att fonderna inte uppfyller villkoren för ett fondavtal, till stor del eftersom fonderna inte har kunnat handlas på över ett år. Handelsstoppet har låst pensionsspararnas konton också för alla andra transaktioner, exempelvis byten av andra fonder i portföljen. Andelar i en fond som erbjuds på premiepensionens fondtorg måste gå att lösa in inom rimlig tid. Även insättningar av exempelvis arvsvinster och nya pensionsrätter har hamnat på kö.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar