Alectas vd får sparken

Magnus Billing får lämna VD-posten i Alecta med omedelbar verkan efter att styrelsen diskuterat hur förtroendet för pensionsjätten ska kunna återskapas. 

Johanna Englundh 2023-04-11 | 7:51
Facebook Twitter LinkedIn

Billing

På tisdagsmorgonen meddelade Alecta att dess vd Magnus Billing tvingas lämna sin tjänst med omedelbar verkar i ett pressmeddelande. Detta sker mot bakgrund av bankfiaskot i USA där pensionsspararna, genom Alectas innehav i flera kollapsade nischbanker, förlorat 20 miljarder kronor.

Pensionsjätten skriver i ett pressmeddelande att styrelsen har kommit fram till beslutet ”efter att ha haft ytterligare diskussioner om rätt väg framåt för Alecta och om hur förtroendet ska kunna återskapas”.

Redan under förra veckan skedde förändringar i toppskiktet hos Alecta. Då fick Liselott Ledin, aktieförvaltningschef, lämna sin post och ta skuld för misslyckandet. I en intervju med Di konstaterade Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde att styrelsen fortsatt hade "fötroende för Magnus Billing", men Liselott Ledins menade hon stod för ”osedvanligt oskickliga affärsbeslut”.

Styrelsen har utsett vice vd Katarina Thorslund till tillförordnad vd till dess att en ny ordinarie vd är på plats. Rekryteringen av en ny vd påbörjas omgående.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar