Riksbanken höjer styrräntan med 0,5% till högsta nivån sedan 2008

Riksbanken höjde på onsdagen som väntat styrräntan med 50 punkter till 3,50 procent och spår ytterligare räntehöjningar framöver. 

Johanna Englundh 2023-04-26 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

Riksbanken

"Inflationen är fortfarande alldeles för hög och den underliggande inflationen har under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat. För att inflationen ska falla och stabiliseras vid målet inom rimlig tid har direktionen beslutat att höja Riksbankens styrränta med 0,5 procentenheter till 3,5 procent", skriver Riksbanken. 

Två av ledamöterna, förste vice riksbankschef Anna Breman och vice riksbankschef Martin Flodén, reserverade sig dock mot beslutet och förespråkade istället en räntehöjning på 0,25 procentenheter. De menade att mot bakgrund av de stabila inflationsförväntningarna, de måttliga löneökningarna och den svaga och nedreviderade prognosen för den inhemska efterfrågan bör den penningpolitiska åtstramningen nu gradvis gå fram för att hålla öppet för olika handlingsalternativ senare under året, inklusive en återgång till större höjningar om inflationstrycket inte dämpas tillräckligt snabbt.

Att det var en oenig direktion kan vara ett tecken på att räntetoppen är nära. 

"Första bakslaget för RB-chefen Erik Thedéen när 40% av direktionen (inkl förste vice riksbankschef Breman) går emot honom. En slutsats till: räntebanan indikerar en säkrare uppfattning i Riksbanken att räntetoppen kan ligga på 3.75%. Men den höjningen kan hänga löst", skrev SEB:s seniora erkonom Robert Bergqvist på Twitter. 

Riksbankens prognos för styrräntan är ytterligare höjningar under året med 0,25 procentenheter i juni eller september. Med detta väntas inflationen sjunka tillbaka i år och nå målet under 2024.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar