Månadens aktie: Elekta

I vårt nya koncept Månadens aktie kommer du kunna ta del av en kort beskrivning av ett utvalt bolag samt hur Morningstars analytiker tänker kring verksamheten och aktiekursen. Först ut är Elekta! 

Johanna Englundh 2023-05-03 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar och vårt nya format: Månadens aktie


I de här korta videoklippen kommer du få ta del av våra analytikers tankar kring ett visst bolag och dess aktiekurs, det kan vara bolag som både anses vara under och övervärderade Tanken är att du ska få en snabb överblick kring vad bolaget gör och hur deras framtid kan tänkas se ut. Innehållet ska inte ses som varken en köp- eller säljrekommendation och du ska alltid göra din egen analys om du tycker att ett bolag är intressant att titta närmare på.

Vår första Månadens aktie är Elekta, som är ett globalt svenskt företag som utvecklar och producerar utrustning och produkter för klinisk hantering inom områdena strålbehandling och strålkirurgi för behandling av cancer och hjärnsjukdomar.

Den defensiva karaktären hos hälsovårdsaktier bör stödja en stabil efterfrågan genom ekonomiska cykler. Det innebär att många bolag till stor del kommer att kunna passa vidare inflationsrelaterade prisökningar på grund av sektorn starka prissättningskraft tack vare patent och höga byteskostnader. Med stöd av den växande efterfrågan på strålbehandling, bör Elekta ha en stark försäljningstakt under det kommande decenniet.

Bland Morningstars bevakade hälsovårdsbolag är Elekta en av analytikernas toppval och bolaget har belönats med en bred vallgrav, vilket är det högsta vallgravsbetyget som betyder att analytikern tror att bolaget har en så pass hållbar konkurrensfördel att det inte bara kommer hålla i 5 till 10 år, utan att bolaget kommer att kunna tjäna mer än sina kapitalkostnader i minst 20 år.

Elektas aktie har stigit 36% hittills i år och handlas till omkring 86 kronor per aktie, Morningstars analytiker anser att Elektas uppskattade verkliga värde är 127 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på 47 procent.

Håll utkik för nästa månadens aktie, och kom ihåg att alltid göra din egen analys. För Morningstar, jag är Johanna Englundh.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B86,25 SEK-1,43Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar