ECB höjer styrräntan med 25 punkter

ECB höjer styrräntan som väntat till 3,75 procent från 3,50 procent. Höjningen sker mot bakgrund av det höga inflationstrycket.

Finwire 2023-05-04 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn

ECB

"Sammantaget stöder den inkommande informationen i stort sett den bedömning av inflationsutsikterna på medellång sikt som ECB-rådet gjorde vid sitt förra möte. Den totala inflationen har minskat under de senaste månaderna, men det underliggande pristrycket är fortfarande starkt", skriver ECB.

ECB-rådets framtida beslut kommer att säkerställa att styrräntorna kommer att föras till nivåer som är tillräckligt restriktiva för att uppnå en snabb återgång av inflationen till målet på 2 procent på medellång sikt, och att de kommer att hållas på dessa nivåer så länge som det är nödvändigt.

Vidare uppger ECB att beslut om styrräntan kommer även fortsättningsvis att baseras på bedömningen av inflationsutsikterna mot bakgrund av inkommande ekonomiska och finansiella data, dynamiken i den underliggande inflationen och styrkan i den penningpolitiska överföringen.

Men enligt Lagarde ska höjningen på 25 punkter, mot de tidigare 50-punkters höjningarna inte ses som någon paus i räntehöjningscykeln, 

"Vi gör ingen paus - det är mycket tydligt", sa ECB:s ordförande Christine Lagarde på dagens presskonferens i Frankfurt.

"Vi vet att vi har mer att göra", sa Lagarde.

Dagens beslut att höja räntan med 25 punkter var "nästan enhälligt", sa Lagarde vidare.

Hon sa också att det fortsatt är betydande uppåtrisker i inflationsutsikterna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar