Marknadsbarometer för Europa (april 2023)

Tekniksektorn gick sämst förra månaden till följd av ASML Holding NVs kraftiga fall.

Fernando Luque 2023-05-08 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

April månad slutade med alla segment av vår European Style Box var positiva, men med värdestilen som uppnådde bättre resultat än tillväxtstilen (2,7% i euro respektive 1,8%). På medellång och lång sikt överträffar dock europeiska tillväxtföretag klart sina värdemotsvarigheter. Om vi alltså tittar på lönsamheten under de senaste 12 månaderna, uppnår tillväxtstilen en vinst på 20,5% i euro jämfört med 7,5% för värdestilen.

Value vs Growth Abril 2023

 

Inom värdestilen stack vissa energibolag som Shell PLC eller TotalEnergies SE ut, med ökningar på över 6% i båda fallen. Tvärtom, inom denna investeringsstil var det de två stora basmaterialföretagen, Anglo American PLC och Rio Tinto PLC, som pressade ner avkastnignen mest, då de drabbades av fall med 8,7 respektive 7,8 % i euro.

På tillväxtsidan överträffade samtliga av de tre största företagen, sett till kapital, marknaden i april, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, Novo Nordisk och L'Oreal SA steg 4,0%, 3,5% respektive 6,7%i euro (Morningstar Europe Index steg 2,4 % i euro). Men det dåliga resultatet för ASML Holding NV, som tappade 8%, förklarar den sämre relativa utvecklingen för Large Growth jämfört med marknaden.

European Barometer April 2023

 

På sektornivå var det bara två sektorer som avslutade april månad i negativa termer: teknik, med en förlust på 3,0% i euro (mycket påverkad av ASML Holding NV:s fall) och basmaterial (-1,1 %).

De största vinsterna var för fastighetssektorn (+5,1%, även om sektorn ackumulerade en förlust på 16% under de senaste 12 månaderna) och hälsosektorn (+4,6%). Inom denna sista sektor sticker de starka uppgångarna för de två schweiziska jättarna, Roche Holding AG (+8,5 % i euro) och Novartis AG (+9,0 %) ut.

Den europeiska banksektorn gick också bra förra månaden och steg 4,3 %, trots fall hos UBS Group AG (-2,8 %) och Banco Santander SA (-5,3 %).

European Barometer Sectors April 2023

När det gäller värderingar är det fortfarande stor skillnad mellan Large Value (som handlas till ett Pris/Fair Value på 0,84) och Large Growth (1,14).

Den finansiella sektorn är en av de billigaste sektorerna (Pris/verkligt värde på 0,85) och med den högsta direktavkastningen (4,5%) på europeisk nivå. Det är också slående hur billig den europeiska tekniksektorn är, med ett pris/verkligt värde på bara 0,86.

 

European Barometer Valuations April 2023

 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar