Lägre inflation än väntat, fallande livsmedelspriser för första gången på 17 månader

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, landade på 7,6 procent i april. Det är en nedgång från månaden innan och lägre än analytikerna väntat sig, men fortsatt långt över målet på två procent. 

Finwire 2023-05-15 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

kundvagn

Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i april. Ökningstakten är dock väsentligt över målet och ligger i årstakt fortsatt över 10 procent.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 10,5 procent (+10,6), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 10,6 procent.

KPIF, exklusive energi, som är ett viktigt tal minskade till 8,4 procent, från 8,9 procent i mars. Väntat var 8,7 procent. KPIF ökade med 7,6 procent, ned från 8 procent månaden innan, och var lägre än väntade 8 procent.

"Livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021, vilket bidrog till att inflationstakten gick ned i april", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader för hushållen bidrog med 3 procentenheter till inflationen, mätt som KPI. Drivmedelspriserna har backat med 7 procent.

Månadsförändringen från mars till april var 0,5 procent enligt KPI.

 

Matpriserna går ned för första gången på 17 månader

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunker i Sverige. I april minskade priserna för första gången sedan hösten 2021. 

Under tiden däremellan steg de dock med över 25 procent. Priserna sjönk med 1,2 procent i månadstakt i april.

"Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Han fortsätter.

"De största prisnedgångarna vi ser i april är för grönsaker och frukt, som minskat med 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Till exempel har gurkor blivit drygt 31 procent billigare."

Priset på kött låg oförändrat medan flera andra kategorier gick ned i pris. Fisk backade exempelvis 1,3 procent. Sötsaker och glass minskade med 0,7 procent.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar