Kartlagt: Europas högsta utdelningsaktier

Vi har kartlagt aktierna som ger den högsta utdelningen i Europa, men låt inte dagens skyhöga avkastning lura dig

Sunniva Kolostyak 2023-05-16 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

Map of Europe

I en period av hög inflation och skyhöga räntor är höga avkastningar ännu mer uppskattade av investerare. Att få några extra procentsatser på din avkastning kan göra stor skillnad. Därmed har vi kartlagt aktierna i Europa som betalar den högsta direktavkastningen just nu. 

Balansen mellan hög avkastning och konsekvent inkomst kan vara svår att hitta så vi har skapat inte en, utan två, kartor över de högsta utdelningsbetalarna i Europa. Om du vill ha en genomgång över de högst utdelande aktierna på Stockholmsbörsen ska du kika in här. 

För att identifiera våra aktier har vi använt Morningstar Direct för att välja ut europeiska företag som har betalat utdelning någon gång sedan början av 2022 och som har en förväntad direktavkastning (formeln för att beräkna direktavkastningen är att dividera den årliga utdelningen per aktie med aktuell aktiekurs).

De högst avkastande just nu

För tillfället är de högst avkastande marknaderna Norge, Ungern, Rumänien och Island. I genomsnitt förväntas norska aktier som erbjuder utdelning ge 17,83% – mycket av detta tack vare ett fåtal aktier.

PasientSky (PSKY), till exempel, ger för närvarande 480%. Healthtech-bolaget sålde nyligen två av sina dotterbolag och betalar ut 2,50 NOK per aktie (medan det för närvarande handlas till 0,52 NOK). Det är en liknande historia för aktieb med näst högst avkastning i landet, Hunter Group (HUNT), en olje- och sjöfartsinvesterare som just har sålt sina sista oljetankfartyg. Som ett resultat betalar de ut särskilda utdelningar, vilket tar den förväntade avkastningen till 457%.

Men aktien med den högsta avkastningen av alla, franska Neocom Multimedia (MLNEO), har sålt sin verksamhet och håller på att likvidera och betalar ut en slututdelning på 2,10 € per aktie. Enligt våra uppgifter ger detta en förväntad avkastning på 700%.

Det finns bara en aktie som är Morningstar-rankad på den här topplistan och det är fraktjätten Moller Maersk (MAERSK) i Danmark, som ger en direktavkastning på 16,56% och handlas under vad vi tror är dess verkliga värde med ett 4-stjärnigt betyg.

Hur är det på längre sikt? 

När vi tittar på den femåriga genomsnittliga direktavkastningen är bilden mycket mer dämpad – och avkastningen totalt sett lägre. Det högsta genomsnittet för ett land ligger i Bosnien och Hercegovina, och det beror främst på att vi bara ser en aktie där med en femårig historia av att betala utdelningar, utan några andra aktier för att balansera ut avkastningen.

Som min kollega Danny Noonan förklarar, kan en hög utdelning tyda på att en sänkning kan vara på väg, och investerare kan göra ett misstag om de helt enkelt väljer företag som erbjuder den högsta avkastningen. 

När du letar efter utdelningsbetalande företag är det viktigt att veta om utdelningen har stigit över tid – en ekonomisk vallgrav kan ge dig en uppfattning om ett företag kommer att fortsätta med detta.

I vår karta nedan över bolagen med den högsta genomsnittliga utdelningen under de senaste fem åren har endast ett bolag tilldelats en ekonomisk vallgrav av våra analytiker (av totalt fyra rankade aktier): Proximus SA (PROX), det belgiska telekombolaget. De har en smal ekonomisk vallgrav och handlas i 5-stjärnigt territorium efter att aktiekursen halverades förra året.

De andra tre rankade aktierna är spanska Telefonica (TEF), schweiziska Swiss Re (SREN) och brittiska Persimmon (PSN)– 4, 4 respektive 5 stjärnor. Persimmon, en brittisk husbyggare,  tappade 57 % förra året då investerare prissatte sig inför en bostadskrasch. Trots en trevande återhämtning hittills i år anses aktierna vara betydligt undervärderade enligt Morningstars mätvärden.

För svensk del ligger snittet på 3% i direktavkastning de senaste fem åren. De tre med högst direktavkastning är Provide IT Sweden, ByggPartner och Footway. Provide IT Sweden är listad på Spotlight Stock Market och tillhandahåller kompetens inom webb- och systemutveckling och har senaste fem åren haft en direktavkastning på 17%. I år har aktien backat nästan 28% och det senaste året är kursutvecklingen -43,9%. 

Byggpartner Gruppen är en byggkoncern med verksamhet i Dalarna, Gästrikland, Mälardalen och Stockholm. Senaste fem åren har aktien haft en genomsnittlig direktavkastsning på 7%. Året har dock inletts skakigt för bolaget, och aktien är ned nästan 33% sedan årsskiftet. Senaste året har aktien backat nästan 77%. 

Footway Groups preferensaktie har de senaste fem åren haft en genomsnittlig direktavkastning på 7%. Men i år blir det ändring på det, styrelsen bestämde nämligen i april i år att dra tillbaka sin utdelning till preferensaktieägarna. Det innebär att både de vanliga aktieägarna och preferensaktieägarna i Footway blir utan utdelning i år. Enligt bolaget kommer dock preferensaktieägarna ha rätt att erhålla den innehållna utdelningen i framtiden.

Förutom Bosnien och Hercegovina har Litauen och Slovenien den högsta 5-årsutdelningen (9,29% och 7,49%).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar