Agnarna kommer att skiljas från vetet i fastighetssektorn i år

Vinsterna har hållit uppe bra i fastighetssektorn under första kvartalet drivet av kraftigt höjda hyror visar Dagens industris genomgång. Framöver blir det dock allt tuffare med allt högre räntekostnader. Vissa bolag kommer att klara krisen alldeles utmärkt, medan andra får stora problem.

Finwire 2023-05-17 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

hus

Tidningen har gått igenom rapporterna för de 25 största fastighetsbolagen och tittat närmare på bland annat hyresintäkter, vinster, belåning och nettouthyrning för att se hur illa det är ställt i sektorn.

Spännvidden är stor mellan bolagen. De som har välinvesterade fastigheter, fulla inflationsindexeringar, bra kunder, försiktig belåning och varit försiktiga med obligationer, ungefär som Catena, Wihlborgs och Fabege, kommer att klara krisen utmärkt. Hufvudstaden med sin belåningsgrad på 20 procent lär knappt märka av den.

I den andra änden av spektrumet finns bolagen som expanderat orimligt snabbt med mycket lån, som SBB och Heimstaden. De kommer att behöva sälja fastigheter och ta in mer kapital för att klara sin finansiering. Det vi ser nu är ingen efterfrågekris utan en finansieringskris, framför allt för de som lånat för mycket. Agnarna kommer att skiljas från vetet i fastighetssektorn i år, skriver Dagens industri i sin slutsats.

Fastighetssektorn har det tungt på en annars försiktigt positiv Stockholmsbörs på onsdagen, som är en halvdag inför Kristi himmelsfärdshelgen. Sektorindexet OMX Stockholm Real Estate faller 2,0 procent i skrivande stund.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar