Marknadsbarometer för Europa maj 2023

Förluster över nästan hela linjen i maj, med teknik och allmännyttiga bolag som undantag.

Fernando Luque 2023-06-02 | 0:48
Facebook Twitter LinkedIn

barometer

Maj var en negativ månad för de europeiska marknaderna som helhet. Morningstar Europe NR Index tappade 2,5% i euro under perioden, men inte alla segment i vår Style Box slutade i negativt territorium. Mid Growth och Small Growth lyckades redovisa uppgångar på 0,5% respektive 0,9%.

Sammantaget gick tillväxtstilen bättre än värdestilen. Medan Large Value tappade 1,8% i euro under maj månad, lyckades Large Growth begränsa förlusten till 0,5%.

style box

På Large Growth-sidan vägde ASML Holding NVs starka utveckling, som den senaste månaden steg med betydande 17,1% i euro, tungt för denna stilavkastning. Dassault Systemes SE gav också ett betydande bidrag till resultatet för denna investeringsstil, efter en ökning med 12,7%.

På Large Value-sidan var det de stora oljebolagen som bidrog mest till den negativa utvecklingen för detta marknadssegment. Företag som Shell PLC, BP PLC och TotalEnergies SE tappade 6,6%, 12,4% respektive 8,4% i euro under maj. Men det fanns också företag från andra sektorer som pressade ned prestanda för värdestilen såsom British American Tobacco PLC (-10,9 %), Vodafone Group PLC (-18,7 %) eller Bayer AG (-8,7 %).

På sektornivå avslutade endast två europeiska sektorer månaden i positivt territorium: tekniksektorn (upp 8,1 %) och allmännyttiga sektorn (upp 1,9 %). När det gäller den senare sektorn är det värt att nämna den starka uppgången (mer än 60%) för tyska Uniper SE på grund av tillkännagivandet av goda resultat för första kvartalet.

style box

Bland de sämst presterande sektorerna i maj hittar vi energisektorn (-7,6%) och den defensiva konsumentsektorn (-5,6%). Den senare sektorn tyngdes av nedgångar hos de två största bryggerierna Anheuser-Busch InBev SA/NV (-14,3%) och Heineken NV (-9,2%).

När det gäller värderingar, med tanke på den dåliga värdeutvecklingen den senaste månaden, är det inte förvånande att Large Value fortfarande handlas med en betydande rabatt (23%). Mer oväntat är att se tekniksektorn handlas till ett pris/verkligt värde (P/FV) på 0,92 (dvs. 8% rabatt) efter att ha ökat med nästan 25% i euro hittills i år. Det finns flera stora företag i den europeiska topp 10-tekniksektorn som handlar till en attraktiv P/FV: Adyen NV (0,81), Infineon Technologies AG (0,75), STMicroelectronics NV (0,74), Capgemini SE (0,80) och Nokia Oyj (0,64).

style box

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar