Månadens aktie: Novo Nordisk

Månadens aktie för juni är danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, som spås dominera den växande marknaden för fetmamedicin. 

Johanna Englundh 2023-06-07 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! Det är dags för vår andra vända av Månadens aktie – och idag ska vi prata om danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk.

Novo Nordisk är ett av nordens största bolag och är troligtvis mest känt för sitt insulin som hjälper diabetessjuka världen över. Bolaget ses som en pionjär inom diabetesvård och har funnits i branschen i mer än 85 år och har 32% av den 50 miljarder dollar plus marknaden för diabetesbehandling, och ungefär hälften av insulinmarknaden på mer än 15 miljarder dollar.

Prevalensen av diabetes förväntas skjuta i höjden under de kommande decennierna som ett resultat av en alltmer överviktig och åldrande befolkning, och Morningstars analytiker förväntar sig att Novo Nordisk kommer att behålla sin breda vallgrav, vilket är det högsta vallgravsbetyget, eftersom de fortsätter att dominera inom innovationer inom diabetes och fetmaterapi. Novo Nordisks försäljning av fetmaläkemedel förväntas nå en topp på 23 miljarder dollar år 2031, innan semaglutids patent går ut 2032.
Eli Lilly lyfts fram som Novo Nordisks främsta konkurrent, men Morningstar tror att dom här två bolagen är dom som kommer att dominera en växande marknad för fetmamedicin framöver.

För ungefär en vecka sedan så höjde Morningstar sin uppskattning av verkligt värde för Novo Nordisk till 900 DKK från tidigare 860 DKK. Sett till dagens aktiekurs på cirka 1081 DKK anser Morningstar att aktien är övervärderad med ungefär 20%

Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B980,30 DKK1,34Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar