Månadens aktie: Sampo

I månadens aktie för juli tar vi en närmare titt på finländska försäkringsbolaget Sampo, ett nytillskott bland de nordiska aktier som Morningstars analytiker bevakar. 

Johanna Englundh 2023-07-04 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! Månadens aktie är finska försäkringsbolaget Sampo, som även är noterade i Sverige. Idag bedrivs verksamhet utifrån moderbolaget Sampo Plc samt dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life. Kunderna återfinns bland privatpersoner såväl som företagskunder, med störst verksamhet på den nordiska - och baltiska marknaden.

Morningstar har precis inlett bevakning av Sampo och har belönat bolaget med en exemplarisk kapitalallokering, en smal ekonomisk vallgrav med en stabil vallgravstrend. Och det här Vallgravsbetyget baseras på Sampos immateriella tillgångar och kostnadsfördelar. När ett företag får ett vallgravsbetyg från Morningstar innebär det att analytikerna anser att bolaget har möjlighet att hålla konkurrenter på avstånd genom en varaktig konkurrensfördel, hur stark denna vallgrav är illustreras genom betygen: smal eller bred. Ett smalt vallgravsbetyg är alltså det lägre av de två, men det indikerar ändå att bolaget har konkurrensfördelar som förväntas hålla i sig runt 10 år, de som har konkurrensfördelar som kan hålla i sig i minst 20 år får det högre betyget.

Sampo genererade en genomsnittlig avkastning på eget kapital på 13,5% under de senaste 10 åren och analytikerna tror att samma siffra kommer landa på 14,5% under de kommande 10 åren.

Analytikernas uppskattning av verkligt värde ligger på 40 euro per aktie, vilket innebär att aktien handlas runt sitt verkliga värde för tillfället.

Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh.

 

Informationen som delas är ENDAST för utbildnings- och informationsändamål. Den är inte avsedd och bör inte heller betraktas som en inbjudan eller uppmuntran att köpa eller sälja ett värdepapper som nämns, och det ska inte heller ses som ett meddelande som syftar till att övertala eller uppmuntra dig att köpa eller sälja värdepapper eller värdepapper som anges. Alla kommentarer som lämnas är författarens åsikt och bör inte betraktas som en personlig rekommendation. Informationen bör inte vara en persons enda grund för att fatta ett investeringsbeslut. Kontakta din finansiella rådgivare innan du fattar ett investeringsbeslut.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Sampo Oyj ADR460,50 SEK-0,22
Sampo Oyj Class A40,97 EUR-0,88Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar