Populäraste fonderna första halvåret

Med det tredje största inflödet i aktiefonder under ett första halvår sedan 2005 är det tydligt att spararnas riskvilja är tillbaka. Vi tar en närmare titt på de mest och minst populära fonderna hittills i år. 

Johanna Englundh 2023-07-10 | 10:59
Facebook Twitter LinkedIn

 pokal

Till skillnad mot förra året drog spararna i Sverige upp på risken under de första sex månaderna under 2023. Aktiefonder lyckades samla in hela 69,8 miljarder, vilket indikerar det tredje största inflödet sedan 2005. 

Om man jämför med det genomsnittliga inflödet i Aktiefonder under de första sex månaderna sedan 2005 är årets inflöde på nästan 70 miljarder anmärkningsvärt. I snitt har aktiefonder samlat in 20 miljarder kronor. Endast 2010 och 2021 har aktiefonder noterat ett större inflöde, med 94 respektive 92 miljarder kronor i inflöden. 

Inflödet i räntefonder håller sig däremot precis vid snittet på 14 miljarder medan utflödet ur blandfonder på cirka 3 miljarder är betydligt sämre än det genomsnittliga inflödet på 7 miljarder. Samtliga siffror gäller för fonder som är registrerade i Sverige, exklusive AP-fonderna. 

Vid en närmare titt på de mest populära fonderna under första halvåret hittar vi en blandning av aktiva och passiva fonder inom en rad olika kategorier. Swedbank Robur Technology är både den största fonden bland de populäraste, den som lyckades locka till sig mest nytt kapital och den som haft den bästa utvecklingen hittills i år. Just tekniksektorn har varit ett återkommande tema under året, då hypen kring generativ AI fått flera teknikbolag att rusa. Därmed är det föga förvånande att se en teknikfond bland årets mest köpta fonder. 

Handelsbanken har tre fonder på listan över de populäraste fonderna: Handelsbanken Global Index Criteria, Handelsbanken Sverige Selektiv och Handelsbanken Sverige Index Criteria. Handelsbanken Sverige Selektiv är den enda av dessa tre som är aktivt förvaltad, och det är även den dyraste fonden i listan med en årlig avgift på 1,85%. 

Den genomsnittliga avkastningen för de tio mest populära fonderna är 14,9% med en genomsnittlig avgift på 0,66%. Det är tydligt att spararna valt bort dyrare alternativ, då genomsnittsavgiften för de tio fonder med högst utflöden landade på 1,00%. De mest sålda fonderna har även presterar sämre i genomsnitt: +4,60%. 

 

Det finns ingen tydlig riktning när det kommer till kategorierna bland de mest köpta och sålda fonderna under året. Det tycks snarare vara enskilda fonder som valts in eller sålts av. I topplistan hittar vi flera kategorier som även återfinns bland de fonder med störst nettoutflöden. 

Exempelvis intar Swedbank Robur Ny Teknik listan över de fonder med högst utflöden, trots en hype kring AI och tekniksektorn som helhet under året. Ett svar på detta kan vara att fonden inte hängt med avkastningsmässigt och endast stigit drygt 3%, jämfört med andra teknikfonder som är upp över 40%. Fonden har dock en betydligt lägre exponering mot USA och de teknikjättar som tagit täten i kursrusningen under året. 

Vi hittar även svenska småbolagsfonder i listan över de mest sålda och mest köpta. Cliens Småbolag lyckades inta en fjärdeplats på listan över de populäraste fonderna med ett inflöde på 5,5 miljarder kronor, medan Handelsbanken Svenska Småbolag noterade ett utflöde på 2,8 miljarder. Cliens Småbolag har levererat en avkastning på 12% medan Handelsbankens småbolagsfond backat nästan 2%. Den förstnämnda har även en betydligt lägre avgift; 0,67% mot 1,51%. 

En gemensam nämnare för de mest sålda fonderna är dock att samtliga är aktivt förvaltade. Bland de populäraste fonderna hittar vi i stället en blandning av både aktivt och passivt förvaltade fonder. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar