Morningstar höjer Nvidia till behåll efter rapport

Vi har höjt vår uppskattning av verkligt värde för Nvidia-aktien till 480 dollar och har  samtidigt höjt vår osäkerhetsvärdering till mycket hög.

Brian Colello, CPA 2023-08-24 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia Stock

Nvidia-aktien i en överblick

• Uppskattning av verkligt värde: 480.00 dollar

• Morningstar Rating: 2 stjärnor

• Morningstar osäkerhetsvärdering: Mycket hög

• Morningstars vallgravsbetyg: Bred

Nvidia aktieuppdatering

 

Nvidias (NVDA) resultat och utsikter var långt över våra förväntningar och FactSet konsensusuppskattningar, tack care företagets position som en dominerande leverantör av artificiell intelligens (AI) acceleratorer till molnbaserade leverantörer.

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde till 480 USD från 300 USD och höjer vårt osäkerhetsbetyg till mycket högt. Vi är nu mycket mer optimistiska om ökningen av AI-arbetsbelastningar och hur Nvidias breda vallgrav bör cementera företaget som en AI-chipledare.

Baserat på resultaten, vägledning och utbudsexpansion hos nyckelpartner som TSMC, förutspår vi att Nvidias datacenter, eller DC verksamhet, som inkluderar AI-grafikprocessorer, kommer att generera 41 miljarder dollar i intäkter under räkenskapsåret 2024 (slutar januari). Det kan jämföras med 15 miljarder dollar för ett år sedan och endast 3 miljarder dollar för bara fyra år sedan.

Vi kan ha fel, men vi ser få bevis för att dessa GPU-ordrar är utgifter i förväg eller en "one-time build". Baserat på våra uppskattningar av kapitalutgifter hos ledande molnleverantörer, tillverkningsexpansion hos TSMC och prognoser, förväntar vi oss en tillväxt på 60 miljarder USD i DC-intäkter under räkenskapsåret 2025, vilket kommer att stiga till 100 miljarder USD under räkenskapsåret 2028.

Sådan tillväxt kan mycket väl vara oöverträffad hos teknikjättar, men vi förutser att alla typer av företag investerar i AI. På samma sätt kommer alla molnleverantörer att behöva erbjuda Nvidias GPU:er för att de ska kunna träna AI-modeller, medan Nvidia gör de rätta stegen för att fånga AI-inferensarbetsbelastningar och förgrena sig till nätverk och programvara.

Nvidias resultat på kort sikt stödjer vår långsiktiga optimism. Under julikvartalet var de totala intäkterna 13,5 miljarder dollar, en ökning med 88% sekventiellt, en ökning med 101% jämfört med föregående år, och långt före guidningen på 11 miljarder dollar som var iögonfallande när den presenterades till investerare i maj. DC-intäkterna var 10,3 miljarder USD, en ökning med 141% och 171% jämfört med föregående år. Vi har inga tvivel om att Nvidia kommer att sälja alla grafikprocessorer de kan säkra från TSMC under de kommande kvartalen.

Varför Nvidia kommer fortsätta att dominera AI

Nvidia har en bred ekonomisk vallgrav, tack vare sitt tydliga ledarskap inom grafikbehandlingsenheter, eller GPU:er, hård- och mjukvaruverktyg som behövs för att möjliggöra den exponentiellt växande marknaden kring artificiell intelligens. I det långa loppet förväntar vi oss att teknikjättar kommer att sträva efter att hitta andra källor eller interna lösningar för att diversifiera bort från Nvidia i AI, men med största sannolikhet kommer dessa ansträngningar att skala bort, men inte ersätta, Nvidias AI-dominans.

Nvidias GPU:er hanterar specifikt parallella bearbetningsarbetsbelastningar och använder många kärnor för att effektivt bearbeta data samtidigt. Däremot behandlar centrala processorer, eller CPU:er, såsom Intels processorer för PC och servrar, eller Apples processorer för sina Mac- och iPhones, data för "0:or och 1:or" på ett seriellt sätt. Styrhytten för GPU:er har varit spelmarknaden, och Nvidias GPU-grafikkort har länge ansetts vara den bästa i klassen. På senare tid fann "miners" för kryptovaluta behovet av parallella bearbetnings-GPU:er, vilket ledde till en boom-and-bust-cykel för Nvidia.

Ännu viktigare, parallell bearbetning har dykt upp som nästan ett krav för att accelerera AI-arbetsbelastningar. Nvidia tog tidigt ett försprång inom AI GPU-hårdvara, men ännu viktigare, utvecklade en egenutvecklad mjukvaruplattform, Cuda, och dessa verktyg tillåter AI-utvecklare att bygga sina modeller med Nvidia. Vi tror att Nvidia inte bara har en hårdvara, utan drar nytta av höga kundbyteskostnader kring Cuda, vilket gör det osannolikt för en annan GPU-leverantör att dyka upp som ledande inom AI-utbildning.

Vi tror att Nvidias framtidsutsikter kommer att vara knutna till AI-marknaden, på gott och ont, under ganska lång tid. Vi förväntar oss att ledande molnleverantörer fortsätter att investera i in-house semiserier (med Google och Amazon i spetsen), medan CPU-titanerna AMD och Intel arbetar på GPU:er och AI-acceleratorer för datacentret. Men vi ser Nvidias GPU:er och Cuda som branschledare, och företagets massiva värdering kommer att bero på om och hur länge företaget kan ligga före resten av flocken.

Nvidias breda ekonomiska vallgrav

Vi tilldelar Nvidia ett brett ekonomiskt vallgravsbetyg, tack vare immateriella tillgångar kring dess grafikbehandlingsenheter och, i allt högre grad, byte av kostnader kring dess egenutvecklade programvara, som dess Cuda-plattform för AI-verktyg, som gör det möjligt för utvecklare att använda Nvidias GPU:er för att bygga AI-modeller.

Nvidia var en tidig ledare och designer av GPU:er, som ursprungligen utvecklades för att ladda ner grafiska bearbetningsuppgifter på datorer och spelkonsoler. Nvidia har framstått som den tydliga marknadsandelsledaren inom diskreta GPU:er (över 80% andel, enligt Mercury Research).

Vi tillskriver Nvidias ledarskap till immateriella tillgångar associerade med GPU-design, såväl som tillhörande programvara, ramverk och verktyg som krävs av utvecklare för att arbeta med dessa GPU:er. De senaste introduktionerna, såsom ray-tracing-teknik och användningen av AI-tensorkärnor i spelapplikationer, är enligt vår uppfattning tecken på att Nvidia inte har förlorat sitt GPU-ledarskap på något sätt. En snabb genomsökning av GPU-priser i både spel och datacenter visar att Nvidias genomsnittliga försäljningspriser ofta kan vara dubbelt så höga som de från dess närmaste konkurrent, AMD.

Samtidigt förutser vi inte att några nya företag kommer att bli en tredje relevant aktör på GPU-marknaden utanför Nvidia eller AMD. Till och med Intel, chipindustrins storhet, har kämpat i många år med att försöka bygga en avancerad GPU som skulle antas av spelentusiaster, och nästa försök för en diskret GPU är planerad att lanseras 2025.

Vi ser integrerad GPU-funktionalitet i många av Intels PC-processorer, såväl som delar av Apples och Qualcomms system-on-chip-lösningar i smartphones, men vi uppfattar dessa integrerade lösningar som "tillräckligt bra" för icke-gamers, men inte i paritet med avancerade GPU-behov.

Utöver Nvidias AI-förmåga idag, som vi tror är exceptionellt stark, tror vi att företaget tar de rätta stegen för att vidga sin vallgrav ytterligare. Nvidias mjukvarusatsningar med Cuda är fortfarande imponerande, medan Nvidia också expanderar till nätverkslösningar, framför allt med förvärvet av Mellanox. Vi vill inte bortse från Nvidias kunnande här heller. Många AI-modeller körs inte på solo-GPU:er, utan snarare ett anslutet system med många GPU:er som körs i tandem. Nvidias egenutvecklade NVLink-produkter gör ett bra jobb med att koppla ihop Nvidia GPU:er för att köra dessa större modeller.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp130,98 USD-0,68Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar