Thedéen: Svenska kronan är omotiverat svag

Den svenska Riksbankschefen Erik Thedéen intervjuas i DN om den svenska kronan som en lägre tid har försvagats mot andra valutor.

Finwire 2023-08-31 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

kronan

"Vi är bekymrade över kronans utveckling. Det är inte bra att den är så här svag och det är heller inte motiverat. Kronan är undervärderad", säger Erik Thedéen till tidningen.

Att SEK:en är en skräpvaluta som den ibland framställs som i media anser han inte ger en korrekt bild. Faktorer som talar mot detta är lönebildning, statsfinanser och en välutbildad arbetskraft, anser Thedéen som efterfrågar en mer nyanserad bild.

Han tror att det kan finnas inslag av spekulation mot kronan för tillfället, men att utsträckningen av den är överskattad.

Att det skulle vara oron kring kommersiella fastigheter som är den enda faktorn bakom försvagningen tror han inte.

"De (utländska investerare reds.anm) tycker inte att balansen mellan risk och vinst är tillräckligt stark för att satsa på kronan."

Thedéen försvarar också systemet med den rörliga växelkursen som han säger har gett stigande reallöner och en god ekonomisk utveckling och att fast växelkurs gav stora problem när det övergavs på 1990-talet.

I skrivande stund handlas USD/SEK i 10,91 och EUR/SEK 11,87.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar