Hälsovård och USA vinnare i augusti, tuff månad för teknik

Försäljningen av diabetes- och viktminskningsläkemedel blomstrar, vilket gav en ordentlig skjuts för två läkemedelsjättar i augusti. Teknikfonder drabbades dock återigen av ränteoro. 

Johanna Englundh 2023-09-07 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

SIXRX stängde augusti på minus 3,74% och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det ned 3,35%. Det globala indexet Morningstar Global steg å andra sidan 1,28% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 774 svenskregistrerade fonderna i vår databas som rapporterat in sin månadsavkastning för augusti landade på -0,72% för augusti. 340 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 44% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under augusti landade på 19,5%. 

Nyhetsflödet bjöd på spridda skurar, men fokus på konjunkturutvecklingen, svenska kronan, bostadsmarknaden och rapportsäsongen som kom till ett slut för det andra kvartalet. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under augusti hittar vi flertalet hälsovårds- och globalfonder i listan. 

 

Eli Lily & Novo Nordisk gav hälsovårdsfonder en skjuts

Försäljningen av diabetes- och viktminskningsläkemedel blomstrar, vilket ledde till att Eli Lilly och Novo Nordisk slutade som de bäst presterande stora läkemedels- eller bioteknikföretagen i augusti. Båda bolagen släppte sina kvartalsrapporter under augusti där Novo Nordisk höjde sina prognoser för helåret, vilket även Eli Lilly gjorde som slog flera analytikerestimat. Under augusti avancerade Eli Lilly 27,32% och Novo Nordisk 20,21% räknat i svenska kronor. 

I början på september tog även danska Novo Nordisk pallplatsen som Europas största börsbolag, efter att ha gått om franska lyxkonglomeratet LVMH.

SEB Läkemedelsfond tog platsen som den bäst presterande fonden efter en uppgång på 5,4% Eli Lilly är fondens största innehav, med en vikt om 6,82%. Novo Nordisk har en vikt om 4,99% och kommer in på plats fem. Fonden har ett negativt betyg från Morningstar, vilket främst beror på att förvaltarteamet helt byttes ut för mindre än tre år sedan, vilket gör det svårt att utvärdera och analysera den nya förvaltaren. SEB som fondbolag har även utrymme för förbättring, menar Morningstar. 

"Fondbolaget har utrymme för förbättringar; den har till exempel en hög portföljförvaltningsomsättning, även om en hög framgångskvot över hela produkthyllan är en styrka. Som ett resultat får företaget ett genomsnittligt betyg för moderpelaren", framkommer det i en analys. 

En annan tydlig trend bland månadens bäst presterande fonder är USA. Den rekordlåga svenska kronan mot dollarn agerar som en krockkudde mot fonder med stor exponering mot världsvalutan. I augusti försvagades den svenska kronan återigen och närmade sig fjolårets rekordsvaga nivå mot dollarn. Mot euron har kronans tidigare bottennivå passerats. Hälften av fonderna i topplistan för månaden är antingen rena USA-fonder, eller har en betydande exponering mot den amerikanska börsen. 

Tuff månad för småbolags- och teknikfonder

Bland de svenskregistrerade fonderna som rapporterat in avkastningsdata per den sista augusti hade Consensus Småbolag den kämpigaste månaden sett till avkastning. Fonden backade strax över 14% med en tuff rapportsäsong i ryggen. 

"En siffra vi såklart inte är nöjda med. Med det sagt anser vi i flera fall att de negativa reaktionerna har varit omotiverat stora", skriver fondens förvaltare Anders Wright i en månadsrapport. Det var framför allt innehaven i New Wave, Hexatronic, Bonesupport, Awardit och Surgical Science som tyngde fondens utveckling under månaden. 

Consensus Småbolag har ett neutralt medaljbetyg från Morningstar, där avgiften lyfts fram som "ett stort hinder", då den är prissatt inom den högsta kvintilen bland jämlika fonder. Angående strategin säger Morningstar: 

"Denna strategi har uppvisat en lutning mot aktier med hög volatilitet eller aktier i företag med en historia av högre standardavvikelse för avkastning, jämfört med jämlikar i Morningstar-kategorin under de senaste åren. Sådana aktier tenderar att stiga snabbare och falla hårdare än den breda marknaden. Exponering med hög volatilitet bidrar till starkare prestanda under tjurmarknader, men ofta till priset av att förlora mer under nedgångar". 

En gemensam nämnare för flertalet av de övriga fonderna på månadens förlorarlista är teknik. Under månaden kom protokollet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) som antydde en risk för att det blir fler räntehöjningar innan Fed är klara med inflationsbekämpningen. Det kommer därmed inte som en chock att teknikinriktade fonder hade det kämpigt, med tanke på att tillväxtaktier är sårbara i tider av stigande räntor eftersom högre lånekostnader försämrar lönsamheten. Ränteläget öppnar även upp för investerare att hitta avkastning i mindre riskfyllda alternativ, som HY-obligationer. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar