EU-kommissionen sänker BNP- och inflationsprognoser för eurozonen 2023

EU-kommissionen sänker BNP-prognosen för eurozonen till 0,8 procent 2023, jämfört med tidigare prognos 1,1 procent. För 2024 spås en tillväxt på 1,3 procent (tidigare 1,6). 

Finwire 2023-09-11 | 12:11
Facebook Twitter LinkedIn

eu flags

"Efter en period av svaghet väntas tillväxten återhämta sig något nästa år, understödd av en stark arbetsmarknad, rekordlåg arbetslöshet och lättande pristryck", noterar en talesperson i ett pressmeddelande.

Inflationsprognosen för 2023 sänks till 5,6 procent (5,8). Dock höjs inflationsprognosen för 2024 med 0,1 procentenhet till 2,9 procent.

Vidare spår EU-kommissionen att Tysklands BNP krymper 0,4 procent i år, jämfört med tidigare prognos +0,2 procent.

EU-kommissionen skriver att energipriserna väntas fortsätta att sjunka under resten av 2023, men i en långsammare takt. De beräknas öka något igen 2024, drivet av högre oljepriser.

Inflationen i tjänstesektorn har hittills varit mer ihållande än tidigare väntat, men den väntas fortsätta att dämpas i takt med att efterfrågan dämpas av penningpolitiska åtstramningar och en avtagande stimulans efter covid-19, skriver kommissionen.

Priserna på livsmedel och icke-energirelaterade industrivaror väntas fortsätta att bidra till en dämpad inflation under prognosperioden, vilket även uppges återspegla lägre priser på insatsvaror och normalisering av leveranskedjorna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar