Euron faller efter ECB-höjningar och inflationsutsikter

I ett noga övervakat drag höjde Europeiska centralbanken sina tre räntor med 0,25% vardera, sin tionde höjning i rad i en räntehöjningscykel som inleddes i juli 2022. De försämrade inflationsutsikter för i år och nästa låg bakom beslutet att inte pausa räntehöjningarna.

Antje Schiffler 2023-09-14 | 17:19
Facebook Twitter LinkedIn

ecb

Europeiska centralbanken höjde räntorna igen i eftermiddags trots en nedgång i euroområdets inflation, men den ligger fortsatt på höga nivåer. ECB reviderade sina inflationsutsikter till 5,6% i år och 3,2% 2024. I sin tidigare prognos i juni låg prognosen på 5,4% respektive 3%.

Efter tillkännagivandet föll euron så mycket som 0,7% till sin svagaste nivå mot dollarn sedan maj. Aktierna i Stoxx Europe 600 Index fortsatte upp till 1%.

En majoritet av ekonomer förutspådde en paus i räntehöjningar i början av veckan, och den korta ränteterminen för euron (ESTR) prisade en 40% sannolikhet för en räntehöjning med 25 punkter. Sentimentet förändrades efter att Reuters rapporterade att inflationsutsikterna var på väg att revideras högre. På onsdagskvällen antydde ESTR en 63% sannolikhet för en kvartspunktshöjning.

Efter torsdagens beslut ligger den huvudsakliga refinansieringsräntan på 4,50%, räntan på utlåningsfaciliteten på 4,75% och inlåningsräntan på 4%. Kommentarer från president Christine Lagarde vid en presskonferens i Frankfurt signalerade att det fanns ett oliktänkande bland centralbankscheferna, även om en "solid majoritet" gick med på att höja räntorna.

"Inflationen fortsätter att sjunka, men förväntas fortfarande vara för hög för länge", sa Lagarde till pressen och hänvisade till risker som "potentiellt förnyat tryck uppåt på energi- och matkostnaderna, ogynnsamma väderförhållanden och den pågående klimatkrisen."

Sista höjningen 2023?

Språket i ECB:s uttalande tyder på att inga ytterligare räntehöjningar är på bordet för tillfället: "ECB-rådet anser att ECB:s styrräntor har nått nivåer som, upprätthållna under en tillräckligt lång tid, kommer att ge ett väsentligt bidrag till en återgång till målintervallet."

Patrick Barbe, chef för European Investment Grade Fixed Incomeat Neuberger Berman, sa att "det är osannolikt att de första räntesänkningarna kommer att övervägas förrän nästa vår". Samtidigt borde ECB:s sänkta inflationsutsikter för 2025 "leda till en stabilisering av räntan på den 10-åriga tyska Bundesanleiheat på 2,5%."

"Dilemmat är att penningpolitiken helt klart fungerar för ekonomin eftersom tillväxten i Europa i stort sett har stagnerat sedan i höstas. Frågan är om det fungerar tillräckligt snabbt för att säkra ECB:s inflationsmål på 2% framöver? Eftersläpningen i politiken gör att ytterligare fall i inflationen sannolikt är att vänta. Problemet för ECB och marknaderna är att det fortfarande finns mycket osäkerhet om hur mycket och hur snabbt detta kommer att ske", kommenterade Deutsche Bank Research.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar