Stigande långräntor tynger börsen

Börserna har under senaste veckan fortsatt att sjunka och i USA blev det till och med en korrigering (ner 10 procent från toppen). Stigande långräntor pressar, men det är fortsatt vitkigt med ett långsiktigt sparande. 

Finwire 2023-10-30 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

chess

Denna utveckling har skett parallellt med rapportsäsongen, där bolagen överraskat kring vinster och lönsamhet. Däremot har orderingången varit sekventiellt sämre vilket vittnar om en lägre efterfrågan framöver. Detta bedöms vara en av faktorerna till den svaga utvecklingen, men inte huvudskälet, skriver Danske Bank i  sittsenaste veckobrev.

"Till viss del ger det givetvis bränsle åt oron för en eventuell lågkonjunktur, men vi ser ändå att det främsta skälet till oron på marknaden är de kraftigt stigande långräntorna", skriver Danske Bank.

Banken påpekar att aktier nu utmanas av räntesparande givet att räntorna tickar uppåt. Men samtidigt är det inte säkert att det blir en lågkonjunktur, och bankens övergripande råd är att förbli långsiktig när det råder oro på marknaden.

"Om man hör till den (ganska stora) skara som gärna ville köpa mer aktier och fonder i december 2021 när Stockholmsbörsen stod ungefär 25 procent högre än idag, då bör man vilja investera långsiktiga pengar på börsen nu också", skriver Danske Bank.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar