Lägre resultat än väntat för fraktjätten Maersk, kapar 10.000 jobb

Danska fraktkonglomeratet Maersk aktie faller över 11% på köpenhamnsbörsen efter att deras kvartalsrapport avslöjande lägre intäkter och resultat än väntat. Maersk utökar nu sitt pågående sparprogram och planerar att minska arbetsstyrkan med 10.000. Morningstar behåller sin uppskattning av verkligt värde för aktien. 

Johanna Englundh 2023-11-03 | 10:51
Facebook Twitter LinkedIn

maersk

"Vår bransch står inför en ny normalitet med dämpad efterfrågan, priser som återgår till historiska nivåer och inflationstryck på vår kostnadsbas. Sedan sommaren har vi sett överkapacitet i de flesta regioner som utlöser prisfall och ingen märkbar ökning av skrotning eller inaktivitet av fartyg", sa VD Vincent Clerc i pressmeddelandet.

Gruppen varnade redan i augusti för en brantare nedgång i den globala efterfrågan på sjöfartscontainrar i år, på grund av låg ekonomisk tillväxt och avveckling i kölvattnet av Covid-19-pandemin.

"Maersk kvartalsrapport var en besvikelse. Även om ingen förväntade sig fantastiska siffror, var det språket och den nedslående tonen i uttalandet som har tagit luften ur investerarnas segel, med aktierna ned mer än 11% i skrivande stund. Vi bibehåller vår uppskattning av verkligt värde på 17 600 danska kronor för aktien och tror att en hel del negativitet redan är inprisat i aktiekursen vid detta tillfälle. Med det sagt kan investerare som hoppas på en snabb vändning bli besvikna", säger Morningstars europeiske marknadsstrateg Michael Field.

Med tanke på de utmanande tiderna framöver uppger Maersk att de har påskyndat sina åtgärder för att begränsa kostnader och bevara kassaflödet för att säkerställa den finansiella prestandan. Att minska 10 000 jobb förväntas leda till besparingar på 600 miljoner dollar 2024 jämfört med 2023 och ökade omstruktureringskostnader på 350 miljoner dollar, upp från 150 miljoner dollar som meddelades i början av 2023, varav merparten av ökningen förväntas påverka 2023.

Den helårsprognos som delades tidigare bibehålls, men förväntas nu ligga i den lägre änden av de tidigare kommunicerade EBIT- och EBITDA-spannen på 3,5-5,0 miljarder dollar respektive 9,5-11,0 miljarder dollar. Prognoserna för 2024 kommer att kommuniceras vid publiceringen av helårsresultaten för 2023 den 8 februari 2024.

Med tanke på den nuvarande utvecklingen förväntar sig Michael Field att eventuell vägledning för 2024 inte sannolikt kommer att vara särskilt positiv, och marknaden anpassar sig därefter idag.

"Trots att allt detta låter förfärligt finns det en ljusglimt. Volymerna börjar återhämta sig inom sjöfartsbranschen. Även om risken för ökad tillgång från konkurrenter kvarstår, är Maersk väl positionerade för att klara sig igenom stormen, med betydande skuldnedskrivning de senaste åren", säger Michael Field.

Maersk meddelade att de finansiella resultaten för det tredje kvartalet 2023 låg i linje med förväntningarna i en svår marknadsmiljö. Intäkterna sjönk från 22 767 miljoner dollar till 12 129 miljoner för perioden, jämfört med förväntade 12 582 miljoner dollar.

EBITDA sjönk till 1 878 miljoner dollar under tredje kvartalet, ned från 10 862 miljoner dollar under samma period föregående år, och lägre än analytikernas förväntningar på 1 968 enligt S&P Global Market Intelligence.

"Det tydliga budskapet från ledningen idag var att marknadsmiljön försämras. Fraktpriserna fortsätter att sjunka och påverkar de operativa marginalerna kraftigt. Företaget tar steg för att bokstavligen decimera sin arbetsstyrka för att anpassa sig till den nya miljön, samtidigt som kapex-riktlinjerna för det kommande året har minskat markant", tillägger Michael Field.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class A10 590,00 DKK-2,04

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar