Bästa och sämsta ETF:erna i oktober

Solana, Chainlink och Bitcoin var de bästa valen i oktober. Däremot presterade tematiska strategier inom solenergi, väte och elektrisk mobilitet sämre.

Valerio Baselli 2023-11-06 | 12:27
Facebook Twitter LinkedIn

ETF

Enligt Morningstar-data skiljde det sig över 111 procentenheter mellan den bästa och sämsta börshandlade produkten i oktober. Avkastningen sträckte sig från +79,91% till -31,24%. 

Dessa instrument, eftersom de är helt passiva produkter, återspeglar marknadernas utveckling i sina rörelser utan att prestationen påverkas av en aktiv förvaltares (bra eller dåliga) val.

Topplistan

I oktober hittar vi en tydlig trend bland de bäst presterade. Samtliga tolv bästa Exchange Traded Products (ETP), omfattar bara instrument exponerade för kryptovalutornas rörelser. Det var den näst mest positiva månaden för hela krypto-universumet efter januari, vilket fick de aktiva investerarcommunityerna i digitalvalutor att döpa om den till "Uptober".

Särskilt Solana hade en extremt positiv månad, med en imponerande ökning på 80%, vilket möjliggjorde för dess token SOL att återvända till nästan samma värde som för ett år sedan och därmed neutralisera de kraftiga förlusterna som noterades mellan november och december 2022, när SOL sjönk från 36,7 till 11,9 dollar på åtta veckor.

Solanas tillväxtkurva har varit särskilt volatil de senaste åren och har upplevt betydande toppar och dalar. Tänk bara på att i november 2021 nådde SOL-tokenet en topp på 250 dollar; senare sjönk SOL snabbt under 10 dollar, inte bara på grund av krypto-vintern som marknaden genomgick 2022, utan också och framför allt på grund av förtroendekrisen som drabbade FTX, en av de ledande aktörerna inom sektorn som stödde Solana-ekosystemet.

Dessutom får blockkedjan stöd och engagemang från stora enheter. Visa till exempel meddelade den 5 september att man hade integrerat Solana-blockkedjan i sin infrastruktur för avveckling i stablecoin USDC, och deltog också i Solana Incubator-projektet, som syftar till att stödja Web3-startups i adoptionen av blockkedjeteknologi.

Bitcoin å sin sida registrerade den högsta månadsavslutningen sedan maj 2022, och nådde 33 334 dollar, vilket innebär en ökning med 30%.

Bottenlistan

Rankingen av de som förlorade mest i oktober visar att Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF (ELEC) ligger på första plats - för andra månaden i rad - och föll med 31% förra månaden och 71% det senaste året. Därefter följer First Trust Nasdaq® Clean Edge® Green Energy UCITS ETF (QCLN NA) och SG ETN Smart Mobility (ECARS), som båda sjönk med 21% respektive 19% .

Hela listan består i stort sett av tematiska strategier som på något sätt är relaterade till övergången till förnybar energi. Den främsta orsaken är att sektorn för förnybar energi är särskilt sårbar för stigande räntor, eftersom många företag ingår långsiktiga avtal och låser in priset de kommer att sälja energi för innan de utvecklar sina projekt. Med den globala inflationens kraftiga ökning har företag inom grön energi drabbats av en enorm kostnadsökning, samtidigt som de höga räntorna har gjort skuldnivåerna dyrare att hantera.

Den restriktiva penningpolitiken, som syftar till att bekämpa inflationen, har faktiskt gjort finansiering mycket dyrare, vilket har lett till en ökning på upp till 33% av produktionskostnaderna för el från nya anläggningar som drivs av förnybara källor, såsom sol- och vindkraft.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar