Välj Sverigefond med omsorg

Sverigefonder är en våra mest populära fondkategorier, men att välja fel fond kan stå dig dyrt. 

Johanna Englundh 2023-11-16 | 11:29
Facebook Twitter LinkedIn

 val

Sverigefonder är en av svenskarnas favoriter när det kommer till aktiefondkategori, endast efter globalfonder. Men med 135 Sverigefonder tillgängliga på den svenska fondmarknaden är det allt annat än lätt att välja rätt. Du bör granska portföljens strategi, avgiften, förvaltaren (om den är aktivt förvaltad), största innehaven och hållbarhetsrisker. Utöver detta gäller det att kolla hur fonden har presterat jämfört med övriga fonder i samma kategori. Även om den historiska avkastningen inte är någon garanti för framtiden så kan den ge en indikation för hur fonden parerat tidigare marknadsklimat. 

I en granskning över hur Sverigefonderna har presterat de senaste fem åren är resultaten spretiga. Om du valde en av de bästa fonderna skulle du ha fått en avkastning på runt 14% per år. Om du å andra sidan valde fel hade du kunnat landa på en årlig avkastning på -1,3%. Enorma skillnader. 

Tvåsiffrig årlig avkastning från toppligan 

Vi tar en titt på de fem bäst presterande Sverigefonderna de senaste fem åren. Där hittar vi Cliens Småbolag i toppen, som även vann kategorin "Bästa svenska småbolagsfond" i senaste upplagan av Morningstar Fund Awards. Förvaltaren Carl Sundblad har lyckats generera en avkastning på 14,53% per år de senaste fem åren, vilken är snäppet bättre än Handelsbanken AstraZeneca Allemansfond som kommer på en andraplats. 

Spiltan Aktiefond Småland är den enda som belönats med betyget guld, där Spiltan som fondhus lyfts fram med dess överlägsna långsiktiga riskjusterade prestation, vilket framgår av företagets genomsnittliga tioåriga Morningstar Rating på 4,2 stjärnor. Förvaltare med lång erfarenhet och en "utmärkt riskjusterad prestation" för Spiltan Aktiefond Småland bidrar också till det höga betyget. 

Handelsbanken AstraZeneca Allemansfond sticker ut bland de fem bästa, med sin betydande exponering mot läkemedelsjätten AstraZeneca (står för nästan 44% av portföljen). För de övriga fyra fonderna är de populäraste aktierna AAK, Hexpol, Husqvarna och Bufab. 

Sämsta Sverigefonderna

Bland de Sverigefonder som haft en betydligt kämpigare period så hittar vi Ruth Asset Managements Ruth Core Swedish Equities i botten, som summerar de senaste fem åren från oktober 2018 med en årlig avkastning på -1,3%. Värt att påpeka är dock att fonden genomgick en omstrukturering oktober 2021, vilket ledde till ett kategoribyte till Sweden Equity, från att tidigare kategoriserats som Capital Protecting. Det innebär att avkastningen innan oktober 2021 blir svår att jämföra rättvist med övriga Sverigefonder. 

Lannebo Småbolag Select kommer näst sist med en årlig avkastning på 1,9%, där det framför allt var åren 2019, 2020 och 2021 som fonden presterade betydligt sämre än sina konkurrenter. Under dessa tre år hamnade fonden i bottenskiktet inom sin kategori. 

Case Småbolagsfond är den enda som har fått ett negativt medaljbetyg av Morningstar, där Case som kapitalförvaltare anses ha en bit kvar för att nå branschstandard. Det framgår bland annat av att portföljförvaltarna är relativt nya i branschen och att bolaget har en högre omsättning av portföljförvaltare än snittet. 

Populäraste aktierna för de fem Sverigefonder med lägst årlig avkastning är Addtech, Beijer Ref, AB Sagax, AAK. Om man jämför med de fem bäst presterande fonderna så är exponeringen mot den defensiva sektorn likvärdig, medan de som presterar bättre har en något lägre vikt mot cykliska bolag. Industri, som klassas som en känslig sektor enligt Morningstar, tar upp störst plats för båda grupperna. 

Dåliga val kan stå dig dyrt 

För att simulera hur stor skillnad ett bra kontra dåligt fondval kan göra så jämför vi avkastningen för en sparare som hade investerar 10 000 kronor i den bästa kontra sämsta fonden för fem år sedan, och sedan månadssparat 1 000 kronor. 

Om du hade satsat 10 000 kronor i Cliens Småbolag för fem år sedan, och månadssparat 1 000 kronor, hade du idag sett ditt sparande växa till cirka 105 000 kronor. Avkastningen hade landat på 35 000 kronor. 

För den som i stället valt Lannebo Småbolag Select (bortser från Ruth Core Swedish Equities i denna uträkning då de kategoriserades om 2021) hade summan i stället landat på strax under 74 000 kronor, med en avkastning på 3 800 kronor. Det är en skillnad på 31 200 kronor i avkastning. 

Med detta sagt så handlar det inte om att vara på jakt efter de "bästa" fonderna, en sådan inställning leder ofta till att sparare tajmar marknaden helt fel och i stället går miste om avkastning. Se till att du gör en ordentlig analys när du väl väljer fond från första början och försök sedan att hålla fast vid din strategi, om inte något väsentligt händer som gör att du vill ändra på din portfölj. 

För mer insikter kring fondsparande

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar