Öhman blir ny huvudägare i Lannebo Fonder

När Öhman blir ny huvudägare i Lannebo Fonder blir resultatet Nordens största fristående fondaktör. 

Finwire 2023-11-20 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn

ohman lannebo

Öhmankoncernen, som bland annat är grundare av och största ägare i nätmäklaren Nordnet samt ägare i Öhman Fonder, blir ny huvudägare till Lannebo Fonder. I och med affären blir bolaget den största fristående fondaktören i Norden.

Lannebo Fonders grundare och anställda kvarstår som delägare och Johan Lannebo föreslås som styrelseledamot. Affären villkoras av godkännande från Finansinspektionen och Konkurrensverket. Ingen köpeskilling anges.

”Lannebo Fonder är ett oerhört välskött bolag, som år efter år presterat imponerande resultat i sin förvaltning. Affären är på många sätt ett naturligt steg för bägge parter. Öhman Fonder och Lannebo Fonder kompletterar varandra väl på flera områden. Tillsammans kommer vi att kunna erbjuda våra kunder ett bredare och bättre produktutbud. Vi blir samtidigt en starkare aktör och en fortsatt viktig röst på den svenska kapitalmarknaden”, säger Johan Malm, vd för Öhmankoncernen, i en kommentar.

Medgrundaren Johan Lannebo ser positivt på den nya konstellationen.

”Jag känner igen mig i Öhmans kultur och ser verkligen fram emot att vara med och utveckla verksamheten. Vi har mycket att lära av varandra och nu kan vi bygga ett ännu starkare fristående alternativ på den svenska fondmarknaden”, säger Johan Lannebo, medgrundare av Lannebo Fonder, som föreslås bli styrelseledamot i det gemensamma bolaget.

Tillsammans förvaltar Öhman Fonder och Lannebo Fonder över 215 miljarder kronor fördelat på 140 respektive 75 miljarder kronor. Fondbolagen har i dag en kundmix bestående av både institutioner och privatpersoner. Den genomförda affären innebär enligt bolagen att man stärker resurserna för att utveckla kunderbjudandet.

Öhman har engagerat Gernandt & Danielsson som legal rådgivare och EY som finansiell rådgivare. Lannebo Fonder har engagerat Lenner & Partners som finansiell rådgivare och Wigge & Partners som legal rådgivare.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar