Fastator faller efter misstanke om att vd utpressats

Fastighetsinvestmentbolaget Fastator rasar 11% på Stockholmsbörsen efter nyheten om att vd Joachim Kuylenstierna misstänks ha utpressats av personer med kopplingar till kriminella nätverket Foxtrot.

Johanna Englundh 2023-11-20 | 12:31
Facebook Twitter LinkedIn

fastator

Det var i början av oktober som Fastators vd Joachim Kuylenstierna fick flera hot skickade till sig via meddelandetjänsten Whatsapp. I meddelandena uppmanades han att betala ut en påstådd skuld på 100 miljoner kronor till en okänd person, enligt en polisanmälan som Dagens Nyheter har tagit del av.

Senare i oktober ska en av Kuylenstiernas kollegor blivit förföljda av en bil när han lämnade sitt hem och både kollegan samt Kuylenstierna fotograferades av männen som förföljde dem. Kollegan fotograferade bilen, vilket ledde till att bilen senare stoppades och två personer kunde gripas. 

En av dem var efterlyst och sitter numera häktad för grovt rån. De har ännu inte delgivits misstanke om hot och utpressning i ärendet, skriver DN. Männen är enligt polisen kopplade till Vårbynätverket som i sin tur lierat sig med Rawa Majids nätverk Foxtrot.

”Vi ser oerhört allvarligt på det som hänt och har vidtagit de säkerhetsåtgärder som krävs, mer kan jag inte säga”, säger Fastators styrelseordförande Björn Rosengren till DN.

Enligt DN:s källor har Kuylenstierna själv, på fråga från polisen, kopplat utpressningen till det faktum att han haft affärer med en nära släkting till den misstänkte kokainsmugglaren Jonas Falk.

Aftonbladet publicerade tidigt på måndagsmorgonen en artikel om den nyutgivna boken ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige”, där Kuylenstierna även förekom. I ett avlyssnat samtal ska vd:n ha diskuterat metoder för penningtvätt, mot bakgrund av hans koppling till just Jonas Falk.

Under måndagen släppte Fastator ett pressmeddelande där det framkommer att styrlesen ser extremt allvarligt på den information som har kommit fram i materialet.

"Det tillvägagångssätt som återges i Aftonbladets artikel vore olagligt och är på intet sätt förenligt med hur vi bedriver vår verksamhet", står det i pressmeddelandet. 

Styrelsen kommer att tillsätta en intern utredning, med hjälp av oberoende advokat Björn Wendleby från Harvest Advokatbyrå, för att gå till botten med den information som har kommit fram. 

Strax efter lunch hade Fastator rasat 11% på Stockholmsbörsen. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Aktiebolaget Fastator1,68 SEK0,00

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar