Ett år med ChatGPT: 7 grafer över AI-aktieboomen

Dessa aktier, och de viktigaste trenderna bakom dem, är avgörande för att förstå investeringslandskapet för artificiell intelligens.

Tom Lauricella 2023-12-04 | 14:46
Facebook Twitter LinkedIn

ai

När ChatGPT lanserades för ett år sedan var det mer än det senaste coola nya verktyget online. Det förändrade diskussionen kring artificiell intelligens, eller AI, och utlöste en feber bland investerare som letade efter aktier som skulle gynnas mest av den omfattande användningen av sådana verktyg.

En del observatörer tror att ChatGPT - som släpptes till allmänheten den 30 november 2022 av dess skapare på OpenAI - kan vara lika omvälvande som internetadoptionen, men koncentrerad till en enda produkt, mycket likt hur iPhone omformade inte bara marknaden för mobiltelefoner utan också otaliga tillämpningar, affärsmodeller och vardagsliv.

Halvledarchipdesignern Nvidia (NVDA) har varit paradexemplet på AI-boomen. Företagets aktie har rusat över 200% under de senaste 12 månaderna, drivet av dess dominans på marknaden för de chip som passar bäst för de datacenter som möjliggör AI.

Mer övergripande har Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index ökat ungefär 68% under 2023, vilket är mer än 3 gånger den uppgång som setts på den bredare marknaden.

 

Vad är ChatGPT, och varför spelar det någon roll?

ChatGPT uppstod inte från ingenstans. Den underliggande teknologin faller under det breda begreppet artificiell intelligens, som har funnits i årtionden. Verktyget är det som kallas generativ AI, vilket innebär att det lär sig hur man svarar på uppmaningar och genererar text eller bilder. Generativ AI öppnar dörren för betydande effektivitetsförbättringar över ett brett spektrum av branscher och samhället i stort. (Och väcker också farhågor om dess missbruk och faror.)

artificial landscape


"Marknaden för generativ AI exploderade 2023 med ökande investeringar, och vi ser ingen nedgång inom en snar framtid," säger Morningstars tekniksektordirektör Brian Colello.

AI är fortfarande i sin linda som ett affärsverktyg, och det finns en hel försörjningskedja bortom halvledarföretag som Nvidia och Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM som också kommer att dra nytta av dess expansion de kommande årer. Dessa inkluderar chiputrustningsleverantören Applied Materials AMAT och företag inom datacenterinfrastruktur som Arista Networks ANET.

Ett brett spektrum av företag börjar integrera AI i sina produkter. Salesforce CRM har använt AI sedan 2016. Microsoft MSFT inkluderar nu AI i sin chatbot Copilot i sin populära Microsoft 365-programvara. Colello noterar att vissa, som Wendys WEN och Walmart WMT, använder AI direkt med sina detaljhandelskunder.

För att hjälpa investerare att navigera i AI-rymden har Morningstar-analytiker uppdelat den i fyra breda teman: generativ AI, AI-data och infrastruktur, AI-programvara och AI-tjänster.

 teman och aktier

Stora idéer föregår ofta teknikens förmåga att göra dem framgångsrika och allmänt tillgängliga. För att utföra uppgifter som liknar mänsklig intelligens kräver datorer extremt kraftfulla, snabba och flexibla halvledarchips - ibland kallade accelerators - samt tillgång till enorma mängder information att "lära" från. Internet skapade en pool av massor av information för modeller att lära sig ifrån. Under tiden har de senaste decennierna sett betydande framsteg inom chip-teknologi, mest märkbart Nvidias grafikprocessorenheter (GPU-chips), som först fick omfattande användning inom datorspel.

"Cloud computing-företag kommer att behöva investera i accelerators, och chip-försörjningskedjan investerar i kapacitet och teknik för att driva massiv tillväxt," säger Colello. Boomen inom AI-aktier kom efter att Nvidia rapporterade en kraftig ökning av efterfrågan på AI-relaterade chip i maj, vilket överträffade Wall Streets förväntningar.

"En gammal devis antyder att det bästa sättet att tjäna pengar på guldruschen i västra USA på mitten av 1800-talet skulle ha varit att sälja hackor och spadar till gruvarbetare, istället för att satsa på gruvarbetarna själva," säger Colello. "OpenAI var kanske det första stora språkmodellsföretaget att 'hitta guld' i AI-guldruschen, men andra kommer sannolikt att vinna, och andra kommer att misslyckas. Samtidigt har Nvidia nått en biljardvärdering och har tjänat mest på den tidiga investeringen inom generativ AI, och har framträtt som den dominerande tillverkaren av 'hackor och spadar'."

 

Colello fortsätter: "Nvidias expansion inom mjukvara och nätverksutrustning är som om en tillverkare av spadar försökte expandera till stövlar och blåjeans också."

Även om AI:s verkliga påverkan på företag och världen i stort är långt ifrån att förverkligas, är de största tidiga vinnarna företagen som bygger halvledarchipsen som behövs för de massiva mängder beräkningar som krävs för att träna AI-modeller och hantera förfrågningar.

De nästa stora aktörerna kan vara cloud computing-företag. Framväxten av generativ AI har ytterligare drivit framväxten av cloud computing, redan en av de största trenderna inom teknikinvesteringar. Det har blivit vanligt för företag att hyra kapacitet från branschledare som Amazon.com AMZN genom AWS, Microsoft genom dess Azure-plattform, Alphabets GOOGL Google Cloud och Oracles ORCL Cloud.

Nu ser det ut som att cloud computing kommer att ta ytterligare ett betydande steg uppåt för att rymma de enorma mängder data som behövs för att träna och hantera AI-modeller samt svara på användarfrågor.

 

All den datan kräver hantering. På den här nivån kommer andra att dra nytta av AI, såsom datasjöföretag (data lake) som Snowflake SNOW och MongoDB MDB. "Vi tror att datasfären - all den data som finns i världen - kommer att explodera som en funktion av metadata skapad av AI som ChatGPT, liksom de helt nya datapunkter som behöver samlas in för att tas upp i AI-modeller," säger Morningstar-analytikern Julie Bhusal Sharma. "Detta är det passiva fallet för varför företag som Snowflake och MongoDB har mycket tillväxt framför sig, innan man ens räknar deras överlägsna tekniska ställning."

 

Det här är en översikt över några av de viktigaste AI-aktierna att följa inom tekniksektorn, tillsammans med ett urval av deras Morningstarbetyg:

ai aktier

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Advanced Micro Devices Inc186,92 USD5,88Rating
Alphabet Inc Class A136,86 USD0,35Rating
Amazon.com Inc174,82 USD0,96Rating
Applied Materials Inc198,43 USD0,45Rating
Arista Networks Inc276,52 USD1,23Rating
Cognizant Technology Solutions Corp Class A78,76 USD0,36Rating
Intel Corp42,63 USD1,51Rating
Microsoft Corp408,18 USD0,11Rating
MongoDB Inc Class A442,08 USD-0,31Rating
NVIDIA Corp791,83 USD1,96Rating
Snowflake Inc Ordinary Shares - Class A186,07 USD-19,10Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR127,67 USD0,23Rating

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar