Revansch för teknik- och fastighetsfonder i november

När marknaden bestämde sig för att centralbankerna nu är klara med räntehöjningarna tog teknik- och fastighetsfonder revansch under november. I botten återfanns i stället hedgefonder. 

Johanna Englundh 2023-12-06 | 15:53
Facebook Twitter LinkedIn

trofe

November blev en riktigt positiv månad för börsen, då SIXRX stängde på +9,2%. Och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det upp 8,72%. Det globala indexet Morningstar Global stannade på en mindre blygsam uppgång på 2,43% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 788 svenskregistrerade fonderna i vår databas som rapporterat in sin månadsavkastning för november landade på +3.90%. 719 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 91% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under oktober landade på hela 30,1%. 

Under månaden prisade marknaden in att räntetoppen är nådd, Fed lämnade nämligen räntan oförändrad och USA:s KPI kom in lägre än väntatInflationen i Sverige steg även den mindre än väntat, och Riksbanken föll in i ledet och beslutade att lämna styrräntan oförändrad i novembermötet. Nu ser marknaden att räntenivåerna kommer ligga still en bit in i 2024, för att sedan sjunka igen. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under november är det ingen överraskning att vi hittar flera fonder som gång på gång återfunnits bland förlorarna under året. Men nu när det tycks finnas en större övertygelse kring vart räntorna kommer ta vägen framöver sköt fastigheter och teknikbolag i höjden under månaden. 

 

Rekyl för teknik- och fastighetsfonder i november

Den absolut bäst presterande fonden i november i Sverige var Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest, en fond som återkommit i dessa månatliga genomgångar vid flertalet tillfällen under året. Under november steg fonden hela 22,2%, vilket innebär att avkastningen sedan fonden startade 27 januari fram till sista november landar på +12,3%. 

Följande åtta fonder i topplistan är samtliga fastighetsfonder. Vilket är ytterligare en sektor som har tyngts av de stigande räntorna, och rusade i ett lättnadsrally. 

"Generellt verkar fastighetsbolagen mindre benägna att sälja sina fastigheter
jämfört med tidigare under året, vilket kan indikera att bolagens balansräkningar nu
stärkts till tillfredsställande nivåer", resonerade Simplicity Fastigheters förvaltare i sin senaste månadskommentar för november. Simplicity Fastighetsfond rusade strax under 20% under månaden. Men vi får se om de lyckas återhämta hela årets förlust under december och stänga året på plus eller inte. 

Portföljens största innehav, Castellum, Balder och Sagax, steg 20,3%, 31,1% samt 18,1% respektive under november. Inget innehav noterade en negativ avkastning. 

Tuff månad för energi och hedgefonder

I botten ser vi å andra sidan ett gäng hedgefonder som tidigare har toppat listan. Men absolut sämst gick det för Pensum Global Energy, en globalfond som riktar in sig på energisektorn. Fonden backade totalt 7,9% i november tyngt av bland annat fondens största innehav Frontline som föll 16,2%. Andra negativa bidragsgivare var Tidewater, -17,6%, PGS, -12,4% samt SLB -12,3%. 

Hedgefonderna Lynx, Lynx Dynamic, Pensum Global Opportunities, Atlant Protect och Global Assets Dynamic tappade mellan 4,1% och 7,5% efter att de misslyckats med att hänga med i de snabba svängarna på marknaden. 

Noterbart är även att en Kinafond hamnade bland förlorarna i november, efter ett tapp på 5,7%. Detta återspeglar Kinas kamp med att få i gång sin ekonomiska återhämtning efter Covid-19-pandemin och deras pågående fastighetsskuldkris.

I en videointervju med min kollega Kate Lin konstaterade Morningstars biträdande chef för manager research, Bryan Cheung, att: "om du tittar på framtida PE för Kinas aktier, är de bland de lägsta jämfört med de stora EM-länderna, vilket innebär en bättre avkastningspotential på längre sikt. Och på kort sikt måste förtroendet förbättras innan investerarnas intresse återvänder, vilket kan ta lite tid."

"Icke desto mindre är regeringen fortfarande pro-tillväxt för att nå sitt BNP-tillväxtmål. Även om mycket av de negativa nyheterna sannolikt redan är inprisat, är det alltid svårt att tajma marknadsvändningen."

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar