Ska jag sälja min globalfond om kronan fortsätter stärkas?

Att valutakursen kan ha en så stor inverkan på spararnas absoluta favorit, globalfonden, kan kännas jobbigt. Men du behöver faktiskt inte bry dig om kronkursen, att veta hur den påverkar ditt fondsparare är å andra sidan bra. 

Johanna Englundh 2024-01-19 | 8:36
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor i en jordglob

Många av oss kunde faktiskt glädjas åt den svenska kronans utförsåkning mot dollarn under större delen av 2023, tack vare att de flesta av oss äger en globalfond. Eftersom en globalfond som investerar på utvecklade marknader i regel har en exponering mot USA på nästan 70% blir just kronans utveckling mot dollarn central.

”Inte ännu en sak att hålla koll på” kanske du tänker nu. Men i och med att majoriteten av svenskarna har en globalfond påverkar kronkursen fler fondsparare än man kan tro. Betyder det att du ska bry dig om valutakursen? Nej, men att veta hur den påverkar ditt sparande kan vara bra.

Till att börja med är det bra att ha koll på att fondernas avkastning vanligtvis rapporteras i svenska kronor här i Sverige, oavsett var i världen fonden investerar. Samtidigt rapporteras börsindexens utveckling vanligtvis i lokal valuta i media. Därmed kan utvecklingen på en USA-fond som säljs i Sverige och ett amerikanskt börsindex skilja sig åt, vilket kan skapa förvirring.

Hur påverkar valutarörelser din fond

Men för att illustrera hur det hela hänger ihop föreställer vi oss att din fondförvaltare har hittat ett spännande amerikanskt företag och bestämmer sig för att investera i aktier. Kursen är 10 dollar och en dollar kostar för tillfället 9 kronor, då kostar varje aktie 90 kronor. Ett år senare bestämmer sig förvaltaren att sälja aktien till samma kurs, 10 dollar. Men dollarn har under året stigit till 10 kronor – alltså har värdet på aktien stigit till 100 kronor. Du som sparare har därmed gjort en vinst på 10 kronor per aktie, utan att aktiekursen har förändrats. Hela värdeökningen beror på förändringen i valutakursen. Det omvända gäller såklart om dollarkursen i stället hade fallit under perioden.

Detta innebär alltså att alla som sparade i en globalfond, eller en renodlad USA-fond, tog del av en valutaskjuts under större delen av 2023.

Vad ska jag göra om kronan blir starkare? 

Men du som har hängt med i nyhetsflödet de senaste månaderna kanske nu blir orolig för din globalfond. Kronan började stärkas mot dollarn ordentligt i december, och beroende på hur utvecklingen ser ut framöver kan avkastningen på din globalfond påverkas antingen positivt eller negativt.

I stället för att försöka tajma valutarörelser, som är nästintill omöjligt, bör du se de olika valutornas effekt på din globalfond som en extra diversifiering i din portfölj. Var medveten om effekterna det kan ha på fondens utveckling, så att du inte säljer fonden i besvikelse när det kanske är valutarörelser som påverkat fondens avkastning. Men undvik att sälja eller köpa fonder för att tajma valutakurser, det leder sällan till något positivt för dig som sparare.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar