Amerikanska aktier på rekordhöga nivåer

Aktier som är korrelerade med räntor förväntas utvecklas väl i år, enligt Morningstars experter.

Sarah Hansen 2024-01-25 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

Wall Street New York

Morningstar US Market Index slog rekord onsdagen den 24 januari, vilket innebär att aktiemarknaden nu har återhämtat alla de förluster som började hopa sig i början av 2022.

Stigande teknikaktier drev indexet över linjen till rekordterritorium. S&P 500, som är mer viktat mot stora tillväxtaktier, slog sitt rekord på fredagen. Fördröjningen mellan de två rekordnoteringarna är ytterligare en indikation på den enorma inverkan som megacap-teknikaktier har på marknaden.

Efter att ha avkastat hela 25,8% under 2021 föll Morningstar US Market Index ordentligt under 2022 och avslutade året med en nedgång på nästan 20%, då den envist höga inflationen ledde till snabba räntehöjningar från Federal Reserve. Dessa motvindar pressade aktierna "nära deras största rabatter jämfört med våra värderingar under det senaste decenniet", säger Dave Sekera, chefsstrateg för amerikanska marknader på Morningstar.

Men 2023 var en annan historia. I slutet av perioden hade aktierna stigit med mer än 26% och handlades mycket närmare Morningstars uppskattning av verkligt värde. Marknadens nya toppnotering kommer lite mer än två år efter att det amerikanska marknadsindexet noterade sitt tidigare rekord den 3 januari 2022.

Varför rekylerade aktiemarknaden?

Marknaderna inledde 2023 med en rivstart när en länge förväntad recession uteblev, arbetsmarknaden förblev stark, konsumenterna fortsatte att spendera och snedvridningarna från pandemitiden började avta.

Framväxten av artificiell intelligens och uppkomsten av "Magnificent Seven" drev marknaderna högre under våren och sommaren, enligt Sekera. Under första halvåret avkastade det amerikanska marknadsindexet 16,5 procent, trots de bankkonkurser som skakade investerarna i mars.

Allt föll samman i juli när marknaderna absorberade Feds "högre för längre" budskap om räntorna. Obligationsräntorna steg till de högsta nivåerna sedan 2007 och aktiemarknaden vacklade.

Men det dröjde inte länge förrän en rad uppmuntrande ekonomiska data - tillsammans med en alltmer duvaktig ton från Fed-tjänstemän - utlöste ett rally på obligationsmarknaden, med kraftigt fallande räntor. Denna vändning utlöste vad analytiker kallar ett "everything rally", där aktier, råvaror och andra finansiella tillgångar (även krypto) fick upp ångan när investerare satsade på att Feds räntesänkning var runt hörnet.

Marknaden stapplade under de första dagarna av 2024 men återhämtade sig snart när teknikaktierna steg kraftigt på grund av förväntningar om att Fed kanske inte skulle sänka räntan riktigt så snabbt som investerarna hade hoppats.

Vart är de amerikanska aktierna på väg i år?

Sekera säger att aktiemarknaden befinner sig på en helt annan plats än den gjorde i början av 2023. Han säger att den ekonomiska tillväxten återigen förväntas avta, men "det är den enda likheten".

Den amerikanska aktiemarknaden handlas nu strax under verkligt värde, till skillnad från när den var kraftigt undervärderad i början av 2023. Penningpolitiken är nu inställd på att lätta snarare än att strama åt. Inflationen håller äntligen på att svalna. Många av snedvridningarna och störningarna från covid-19-pandemin har äntligen avtagit.

Under 2023 var mycket av momentumet i aktier koncentrerat till "Magnificent Seven". Sekera säger att den avgörande faktorn för om rallyt kan fortsätta är om dessa vinster kan breddas till andra sektorer och andra typer av aktier. Han förklarar några goda nyheter för investerare: "Det här händer redan." Han pekar på cykliska konsument-, industri- och fastighetsaktier som sektorer där avkastningen är överdriven. Midcap- och smallcap-aktier rusar också.

Risker med rapportsäsongen

Sekera varnar för en potentiell nedgång i februari och mars när vinstsäsongen rullar igång. Han säger att oron inte handlar om att marknaden kommer att bli besvikna på rapporterna, utan snarare att bolagen kommer att vara benägen att utfärda mer konservativa framtidsutsikter (och som ett resultat hålla förväntningarna låga) när de blickar fram mot en ekonomisk avmattning under andra halvåret.

När denna avmattning närmar sig förväntas Fed allmänt börja sänka räntorna.

Så vad innebär det för investerarna? "Några av de bästa möjligheterna vi ser för 2024 är aktier som är starkt korrelerade med räntorna", säger Sekera. Han pekar på allmännyttiga bolag och fastigheter som sektorer som uppfyller dessa kriterier. Det finns också möjligheter i värdeaktier och småbolagsaktier.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Morningstar.com

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar