Långsiktiga investerare bör köpa Volvo om aktien visar svaghet

Lastbils- och busstillverkaren Volvos besked om försämrade marknadsutsikter på kort sikt bör inte stressa upp långsiktiga aktieägare. Istället borde de se detta som ett tillfälle att shoppa om aktien visar svaghet. 

Finwire 2024-01-26 | 10:31 Johanna Englundh
Facebook Twitter LinkedIn

volvo

Det skriver Dagens industri i en kommentar på Q4-rapporten.

Det påpekas att även om vinsten går ner under 2024, kommer den ändå att motsvara det näst bästa resultatet i bolagets historia - ett justerat rörelseresultat på cirka 60 miljarder kronor. Därutöver kommer nettokassan vara runt 50 miljarder kronor, vilket talar för en mycket attraktiv utdelning även nästa år.

Värderingen talar också för Volvo. Justerat för nettokassan värderas Volvo till sju gånger förväntade rörelseresultat 2024, att jämföra med konkurrenten Paccars multipel på drygt 12 gånger.

“Det mest sannolika är att Volvos aktie fortsätter värderas upp under 2024 när det visar sig att koncernen kan hantera en svagare konjunktur och när det klarnar på vilka nivåer i synnerhet efterfrågan i Europa bottnar”, skriver Di.

I morgonens rapport från lastbilsjätten kom vinsten in över förväntningarna, och styrelsen föreslog en utdelning om 18 kronor per aktie vilket innebär att bolaget betalar ut totalt 36,6 miljarder kronor till ägarna. Det är den största från ett svenskt börsbolag hittills, enligt Di. 

Nettoorderingången för lastbilar var 49 347 enheter och den lägre orderingången beror på en normalisering av efterfrågan vilket återspeglar något lägre transportvolymer och en svagare makroekonomi, enligt vd Martin Lundstedt. Bolaget sänkte även marknadsutsikterna för Europa.

Inom lastbilsverksamheten steg den valutajusterade nettoomsättningen med 12 procent till 100 miljarder kronor, och justerade rörelsemarginalen förbättrades till 13,7 procent (9,5). Det “trots fortsatta leveransstörningar och en sexveckorsstrejk hos Mack Trucks som påverkade produktivitet och kostnader”, kommenterar vd Martin Lundstedt.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Volvo AB Class A287,80 SEK-1,71
Volvo AB Class B279,10 SEK-1,52

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar