Efter rapporten: är det läge att köpa, sälja eller behålla Palantirs aktie?

Med ett starkt momentum för plattformen för artificiell intelligens, här är vad vi tycker om Palantirs aktie.

Malik Ahmed Khan 2024-02-15 | 9:38
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir COO Shyam Sankar

Palantir släppte sin resultatrapport den 5 februari. Här är Morningstars syn på Palantirs rapport och aktie.

Morningstarbetyg för Palantir

• Fair Value Estimate: $15.00

• Current price: $24

• Morningstar Rating: 2 stars

• Morningstar Economic Moat Rating: Wide

• Morningstar Uncertainty Rating: High

Vad vi tyckte om Palantirs resultat

Palantir såg starka resultat under kvartalet, med bra momentum för sin plattform för artificiell intelligens på den kommersiella marknaden i USA. Vi ser detta som en lovande ledande indikator, eftersom dessa kunder ofta är tidiga användare av mjukvarulösningar, före sina globala kollegor.

Det verkar finnas en tydlig skiljelinje mellan det fundamentala perspektivet på Palantir och hur marknaden värderar bolaget. Vi är mycket positiva till företaget, men vi kan inte motivera dess nuvarande marknadspris. Medan våra kortsiktiga uppskattningar ligger före konsensus för både tillväxt och lönsamhet, ligger vår uppskattning av verkligt värde markant under övriga analytiker. Vi såg Palantir handlas till förhöjda multiplar innan vinden togs ur seglen (och försäljningen), så vi skulle vara försiktiga med en upprepning av 2022/början av 2023.

Palantir optimister säger

• Palantir har starka sekulära medvindar. Marknaden för artificiell intelligens/maskininlärning förväntas växa snabbt på grund av den exponentiella ökningen av data som skördas av organisationer.

• Med produkter som riktar sig till både kommersiella och statliga kunder har Palantir en distribuerad topplinje, där icke-cykliska statliga intäkter isolerar den totala topplinjen under magra tider.

• Palantirs fokus på modulförsäljning kan leda till betydligt fler kommersiella kunder, som företaget sedan kan sälja vidare till.

Palantir pessimister säger

• Genom att inte sälja till länder eller företag som står i strid med Palantirs uppdrag och kulturella värderingar har Palantir begränsat sina tillväxtmöjligheter.

• Palantirs AI-plattform har fått en bra start, men vi förväntar oss en stark AI-konkurrens under de kommande åren.

• Palantirs ledningsgrupp har tidigare fattat tvivelaktiga strategiska beslut. Även om tidigare resultat inte nödvändigtvis är en indikation på framtida resultat, kan felstegen förtjäna försiktighet från potentiella investerare.

Är Palantir-aktien rättvist värderad?

Med sitt 2-stjärniga betyg anser vi att Palantirs aktie är övervärderad jämfört med vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde.

Vi förutspår att Palantirs intäkter kommer att se en 21% sammansatt årlig tillväxttakt under de närmaste fem åren när den expanderar både sin statliga och kommersiella verksamhet. Vi förväntar oss att majoriteten av denna tillväxt kommer att drivas av kommersiella kunder eftersom företaget strävar efter att bredda denna bas. Statliga kunder kan vara trögrörliga, men stora statliga kontrakt skapar klumpighet i intäkterna. Som ett resultat bör Palantirs övergång till mer kommersiella kunder skapa en mer fördelaktig intäktsmix. Vi förväntar oss också att företaget fortsätter att expandera försäljningen inom sin befintliga kundbas, baserat på dess starka netto retention rate.

 

Läs den ursprungliga artikeln på ...

Morningstar.com

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Palantir Technologies Inc Ordinary Shares - Class A23,33 USD3,46Rating

About Author

Malik Ahmed Khan  är aktieanalytiker hos Morningstar Research Services LLC

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar