H&M faller nära 10% efter vd-avgång och vinstmiss i kvartalsrapporten

H&M:s vd Helena Helmersson avgår efter fyra år som vd, och ersätts redan på onsdagen av Daniel Ervér. Det framgår av ett pressmeddelande publicerat samtidigt som modejättens kvartalsrapport, som kom in under analytikernas förväntningar. Aktien faller drygt 10% direkt vid börsöppning. 

Johanna Englundh 2024-01-31 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

H&M

Styrelsen för H&M  har idag utsett Daniel Ervér, ansvarig för varumärket H&M, till ny vd och koncernchef för H&M-gruppen.  

Helena Helmersson har enligt pressmeddelandet beslutat sig för att lämna vd-rollen och H&M-gruppen, efter 26 år som anställd varav de senaste fyra som vd. 

"Det är med blandade känslor som jag har meddelat styrelsen mitt beslut att lämna vd-rollen. Jag är mycket stolt över vad vi de senaste åren tillsammans har åstadkommit under denna intensiva tid då vi navigerat igenom en pandemi och flera geopolitiska och makroekonomiska utmaningar. Det har dock stundtals varit en krävande tid för mig personligen och jag känner nu att det är dags att lämna vd-rollen, vilket självklart inte varit ett lätt beslut", skriver Helmersson i pressmeddelandet. 

Daniel Ervér, född 1981, har arbetat inom H&M i 18 år i olika roller inom flera delar av verksamheten, nu senast som ansvarig för H&M som är det största varumärket inom H&M-gruppen.

"Tillsammans med alla engagerade kollegor ska vi fortsätta att skapa oslagbart värde för våra kunder och lönsam tillväxt. Vårt fokus är som alltid att erbjuda våra kunder den bästa kombinationen av mode, kvalitet, pris och hållbarhet i en inspirerande och attraktiv shoppingmiljö”, säger Daniel Ervér, vd H&M-gruppen.

”Daniel, som tillträder som vd i dag, kommer även fortsättningsvis att operativt ansvara för H&M vilket innebär att ingen efterträdare till Daniel som ansvarig för H&M utses”, skriver bolaget.

Kvartalsrapporten kom in lägre än väntat

Klädbolaget släppte även sin kvartalsrapport på onsdagsmorgonen, där rörelseresultatet var sämre än väntat i fjärde kvartalet. Styrelsen öreslog samtidigt en oförändrad utdelning.

Omsättningen steg 0,3% till 62 650 miljoner kronor, vilket var något högre än den preliminära siffran som presenterades i december. Cirka 30% av försäljningen sker online.

Bruttoresultatet ökade med 8% till 33 657 miljoner kronor, vilket motsvarar en bruttomarginal om 53,7%.

Rörelseresultatet blev 4 331 miljoner kronor, vilket var lägre än det väntade på 4 709 miljoner. Valutajusterat minskade varulagret med 13% jämfört med föregående år. 

I utdelning föreslås 6,50 kronor per aktie, vilket även det var lägre än den väntade utdelningen på 6,74. Utbetalningen kommer att ske i två omgångar. Styrelsen föreslår också stämman att besluta om ett generellt bemyndigande som ger styrelsen möjlighet att välja att göra återköp av egna B-aktier.

H&M-gruppens försäljning under perioden 1 december 2023 – 29 januari 2024 minskade
med 4% i lokala valutor jämfört med motsvarande period föregående år. Kostnaderna för prisnedsättningarna som en andel av omsättningen under första kvartalet bedöms öka cirka 1 procentenhet jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Vidare planeras för 2024 cirka 100 nya butiker att öppnas och cirka 160 att stängas, vilket ger en nettominskning om cirka 60 butiker.

"H&M-gruppen står stark med en robust finansiell ställning, starkt kassaflöde och en förbättrad lönsamhet. Tillsammans med fortsatt kundfokus, engagerade medarbetare och en ökad investeringstakt ser vi goda förutsättningar för fortsatt lönsam och hållbar tillväxt under 2024", sa vd Helena Helmersson i sin sista kvartalsrapport som vd. 

H&M-aktien backar nära 10% direkt vid börsöppning på onsdagen. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hennes & Mauritz AB Class B174,30 SEK2,38Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar