Deutsche Banks aktier stiger efter förbättrade intäktsutsikter

Deutsche Banks aktie stiger trots nyheter om en generell vinstminskning. För närvarande är investerarna fortfarande imponerade.

Niklas Kammer 2024-02-02 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

Deutsche Bank UK Main\" width=

Deutsche Banks (DB) aktie ökade med 4.5% på torsdagseftermiddagen efter att bankjätten rapporterade en vinst före skatt på 698 miljoner euro för fjärde kvartalet 2023. Det var 10% lägre än för ett år sedan, då banken redovisade ett exceptionellt starkt kvartal.

Deutsches rapport var också en besvikelse i förhållande till konsensusuppskattningar som banken själv samlat in om intäkter på 6.658 miljarder euro (2% under konsensusuppskattningar) och justerade kostnader på 5.305 miljarder euro (3% över konsensusuppskattningar). Orsakerna var en fortsatt svag bakgrund för investmentbanken och dess räntehandelsverksamhet, samt att kapitalförvaltningssegmentet presterade under förväntan.

Mot bakgrund av detta behåller vi vår uppskattning av verkligt värde på 13 euro per aktie. Vi tilldelar inte banken någon ekonomisk vallgrav.

Varför steg Deutsche Banks aktier då?

Trots missarna på intäkter och kostnader i förhållande till konsensusuppskattningar har Deutsche haft ett anständigt år. Dess avkastning efter skatt på materiellt eget kapital på 7,4% för 2023 ligger fortfarande under våra kapitalkostnadsantaganden för Deutsche, men vi noterar positiva framsteg mot en mer strukturellt sund resultaträkning och balansräkning under de senaste åren.

Dessa framsteg återspeglas också i Deutsche Banks förmåga att leverera utdelningar till aktieägarna baserat på sund kapitalisering och förbättrad lönsamhet. För 2023 föreslog banken en utdelning på 0,45 euro per aktie.

Deutsche har justerat upp sin intäktsprognos till 32 miljarder euro 2025, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxt på mellan 5,5% och 6,5% jämfört med ett tidigare mål på 3,5% till 4,5%. Stora delar av de förbättrade utsikterna förväntas komma från Numis-förvärvet.

Deutsche har nu som mål att bli en organisation inom rådgivning som rankas mellan sjätte och åttonde plats globalt. Även om vi håller med om att M&A sannolikt har sett en botten och bör driva intäktstillväxten i framtiden, är vi oroliga för att dessa ambitioner kommer att öka kostnadsnivåerna när Deutsche försöker locka talanger.

Morningstarbetyg för Deutsche Bank

• Fair Value Rstimate: 13 EUR;
• Morningstar Rating: 3 stars;
• Morningstar Economic Moat Rating: None;
• Morningstar Economic Moat Rating: Medium.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Deutsche Bank AG12,41 EUR0,21

About Author

Niklas Kammer  är aktieanalytiker för Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar