10 undervärderade högkvalitativa europeiska aktier

Vi har valt ut 10 europeiska aktier med ekonomiska vallgravar, föredömliga kapitalallokeringsbetyg och som är undervärderade enligt Morningstar. Ett välkänt svenskt namn letar sig in i listan. 

Valerio Baselli 2024-02-14 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

binoculars

S&P 500 noterade en ny rekordnivå den 9 februari, men 2024 är långt ifrån riskfritt för investerare i aktier och obligationer. De ekonomiska och finansiella förhållandena är fortfarande utmanande och kampen mot inflationen kommer fortfarande att stå högst upp på centralbankernas agenda. För att inte tala om krig i olika regioner i världen, påfrestningar på råvarumarknaderna, fastighetskriser och de oförutsägbara effekterna av en lång period med höga räntor.

På jakt efter kvalitetsaktier

I en sådan miljö kan investerare vilja äga aktier som kan ge säkerhet när det gäller kassaflöde och affärsfundament. I USA har Morningstars analytiker skapat en lista över de bästa företagen att äga och identifierat totalt 137 namn som linjerar med våra kriterier.

Dessa företag har betydande konkurrensfördelar (en ekonomisk vallgrav) och våra analytiker anser att dessa fördelar är stabila eller växande. De bästa aktierna har förutsägbara kassaflöden och förvaltas av team som har en historia av att fatta smarta beslut om kapitalallokering.

Ett företags livslängd och konkurrensfördelar är i sig kopplade till hållbarhet, så vår analys tar hänsyn till miljö, sociala frågor och bolagsstyrning, så kallade ESG-aspekter. De bästa aktierna har affärsmodeller som gör att de på ett effektivt sätt kan hantera ESG-frågor som kan ha en väsentlig inverkan på deras verksamhet. Att ta genvägar eller ta på sig för stora risker kan fungera på kort sikt, men dessa taktiker kommer inte att ge ett företag varaktig framgång.

De företag som finns med på vår lista har också förutsägbara kassaflöden (eller förutsägbara mängder pengar som går in i och ut ur ett företag), så våra analytiker kan mer exakt uppskatta hur mycket företagen är värda. Dessa aktier fattar också smarta beslut om hur de förvaltar och investerar sina pengar.

När du köper en aktie äger du i själva verket en del av det företaget. Det är viktigt att förstå kvaliteten på det företag du äger, av samma anledning som du skulle provköra en ny bil innan du köper den.

Tanken bakom den här listan är att våra analytiker anser att en andel i en solid kvalitetsaktie på lång sikt ger investerare en mycket bättre position än alternativet att jaga marknadsrörelser eller den kortlivade boomen i ett lågkvalitetsföretag.

Men är aktiekursen rätt?

De bästa företagen är dock inte alltid de bästa aktierna att köpa. Det pris du betalar för att äga ett företag, oavsett om det är stabilt eller inte, är också mycket viktigt. Det är därför vi fokuserar på de bästa bolagen med de mest undervärderade aktiekurserna hittills.

Mer exakt fokuserar vi i denna artikel på de 10 bästa europeiska företagen med en ekonomisk vallgrav, med ett "exemplariskt" Morningstar Capital Allocation Rating (en bedömning av hur företagets ledning kan öka aktieägarnas avkastning), med en positivt Morningstar Rating (vilket innebär att de är undervärderade jämfört med vårt uppskattade verkliga värde) och med ett medel eller lågt Uncertainty Rating.

Missa inte de senaste nyheterna och analyserna:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar