"Småland är bättre än börsen"

Pär Andersson, förvaltare Spiltan Aktiefond Småland, berättar hur det är att förvalta en nischad småbolagsfond som fokuserar på småländska bolag och vilka bolag han tycker är extra intressanta just nu. 

Johanna Englundh 2024-03-08 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

 pär andersson

Spiltan Aktiefond Småland tog hem priset som Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund i Morningstars Awards for Investing Excellence 2024. Fondens förvaltare, Pär Andersson, har förvaltat fonden sedan 2008 och delar med sig av sina spaningar inför börsåret 2024, hur det är att förvalta en Smålandsinriktad fond och vilket bolag han tycker är extra intressant just nu. 

Stark entrepenörs- och industrikultur i Småland

Spiltan Aktiefond Småland är en aktivt förvaltad fond som vid utgången av december 2023 hade 22 innehav. Fonden har som målsättning att placera minst 50% i bolag med anknytning till Småland varav merparten kategoriseras som småbolag. De fem största innehaven är Bufab, New Wave Group, Hexpol, Troax och Inwido. 

"Smålandsregionen har en stark entreprenörs -och industrikultur som passar bra ihop med vår investeringsfilosofi. Det skapar en portfölj fylld av lönsamma och växande bolag med starka ägare och sunda affärsmodeller som har goda framtidsutsikter", säger Pär Andersson till Morningstar på frågan om vad han tror ligger bakom fonds framgång senaste fem åren. 

Bufab och New Wave Group extra intressanta innehav 

Bland de 33 innehaven i fonden ser förvaltaren att de två största som extra intressanta: 

"Bufab och New Wave Group är två bolag som är värda att lyfta fram. De har båda lyckats generera lönsam tillväxt över lång tid och dessutom nyligen höjt sina lönsamhetsambitioner i form av finansiella mål. Jag anser att de har goda möjligheter att nå sina mål och fortsätta sina respektive tillväxtresor på inslagen väg", säger förvaltaren i en kommentar till Morningstar. 

Även Fortnox lyfter han fram som ett kvalitetsbolag som alltid är intressant, ett bolag som har funnits i fonden ända sedan 2008 och "där det finns mycket kvar att ge", enligt förvaltaren.

"Inte minst givet deras konstanta fokus på att förbättra sitt redan starka kunderbjudande, något som stärker både marknadsposition och lönsamhet", förklarar Pär Andersson. 

Smålandsfokus inte ett problem 

Att fonden riktar in sig mot Smålandsregionen och siktar på att minst 50% ska placeras i bolag med anknytning till Småland resulterar i att det univers av aktier som förvaltaren kan välja mellan minskar rätt drastiskt, jämfört med många andra småbolagsfonder. Detta är dock inte något som förvaltaren har upplevt som ett problem under de cirka 15 år som fonden funnits. 

"Just Småland har ett näst intill unikt utbud av kvalitativa bolag – vi brukar ju säga att Småland är bättre än börsen, och det stämmer verkligen", säger förvaltaren. 

"Det är också värt att komma ihåg att flera av bolagen har en nationell, eller till och med global, närvaro även om fonden har ett tydligt regionalt fokus. De regionala bolagen kompletteras dessutom med ett antal andra svenska kvalitetsbolag, exempelvis Indutrade, AAK och Investor", tillägger han. 

Å andra sidan kan en så pass nischad inriktning också erbjuda en del möjligiheter. En tydlig möjlighet enligt förvaltaren är att fonden blir naturligt inriktad på lönsamma bolag med goda tillväxtmöjligheter som skapar mycket värde för sina kunder och för det lokala småländska samhället.

"Den inriktningen lämnar en lång rad bolag med andra karaktärsdrag utanför, vilket gjort fonden att haft en avkastning som överträffat sitt jämförelseindex över tid. Sedan start 2008 har fonden haft en imponerande årsavkastning om 15,1% jämfört med Stockholmsbörsen som avkastat 10,9% (Per 2024-01-31)", konstaterar Pär Andersson. 

Fokus bör återgå till bolagen 

Att försöka förutspå hur börsåret 2024 kommer sluta menar han alltid är svårt, men särskilt i år med tanke på alla geopolitiska oroligheter och marknadens kortsiktiga fokus på nästa riksbanksuttalande.

"Med det sagt ser jag försiktigt optimistiskt på 2024 som jag hoppas bjuder på ett normaliserat inflationsläge, styrräntor som faller tillbaka och en mer framåtlutad riskaptit, både hos bolagen och investerarkollektivet", förutspår förvaltaren, som tillägger att det bästa vore om fokus tillåts återgå till bolagens verksamheter istället för makroekonomiska faktorer som tenderat att vara styrande den senaste tiden.

"Då tror jag att vi kommer att få se en fin utveckling, både i fonden och på börsen", säger Pär Andersson.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Spiltan Aktiefond Småland933,23 SEK1,87Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar