Vinnarna av Morningstar Awards for Investing Excellence 2024

Idag tillkännager vi vinnarna av Morningstar Awards for Investing Excellence 2024 i Sverige, med sex fonder som vinner kategoripriser och ett fondbolag som tar hem troféen för bästa fondbolag.

Johanna Englundh 2024-03-08 | 7:00
Facebook Twitter LinkedIn

 awards 

Morningstar utser varje år de bästa fonderna som säljs i Sverige. Vi har valt ut sex kategorier som är särskilt intressanta för svenska fondsparare och där det dessutom finns gott om skickliga förvaltare. I dessa har Morningstar granskat de historiska prestationerna under de senaste fem kalenderåren, med tonvikt på år 2023. Utöver detta justerar vi även för skillnader i risktagande så att jämn värdeutveckling premieras för att hitta de fonder som har presterat bäst.

Priserna uppmärksammar de fonder och kapitalförvaltare som har tjänat investerare väl på lång sikt och som Morningstars Manager Research-team tror kommer att kunna leverera konkurrenskraftig riskjusterad avkastning över tid.

 

Vinnarna 2024

 

Bästa svenska aktiefond: XACT OMXS30 ESG

(Best Sweden Equity Fund)

"Priset för Best Swedish Equity Fund går till XACT OMXS30 ESG ETF som visat sig konkurrenskraftig sett till den riskjusterade avkastningen. Fonden har även en kostnadsfördel mot konkurrenter då den ligger i den billigaste avgiftskvintilen i sin kategori. Portföljens betydande övervikt i Atlas Copco jämfört med andra Sverigefonder visade sig gynnsamt 2023."

Övriga nominerade: Aktiespararna Topp Sverige A, XACT Sverige

 

Bästa svenska småbolagsfond: Spiltan Aktiefond Småland

(Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund)

 "Spiltan Aktiefond Småland vinner årets Morningstar Awards for Investing Excellence i kategorin Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund. Pär Andersson har förvaltat fonden, som har fem Morningstar-stjärnor och belönats med en guldmedalj i Morningstar Medalist Rating, sedan augusti 2008. Portföljen har en övervikt mot kvalitetsbolag och fondens femåriga alfa tyder på att förvaltaren visat skicklighet i sin riskallokering."

Övriga nominerade: Nordea Småbolagsfond Sverige, Spiltan Småbolagsfond

 

Bästa nordiska aktiefond: XACT Norden

(Best Nordic Equity Fund)

"Priset för Best Nordic Equity Fund tilldelas XACT Norden för andra året i rad. De senaste tre åren har fonden placerat sig i det absoluta toppskiktet i sin kategori. Novo Nordisk, som dominerat de nordiska börserna med en enastående avkastning de senaste åren, står för 22% av portföljen. Fonden har fem stjärnor i Morningstar Rating och ett bronsmedaljbetyg."

Övriga nominerade: Holberg Norden, Nordea Nordic Small Cap

 

Bästa globala aktiefond: JPM Global Select Equity

(Best Global Equity Fund)

"Priset för Best Global Equity Fund går till JPM Global Select Equity A (acc) USD, som förvaltas av en erfaren duo där huvudförvaltaren har en 34-årig karriär hos detta starka kapitalförvaltningsbolag. Inom blandkategorin tenderar fonden att övervikta aktier med högre värdering än den genomsnittliga jämförbara fonden, med stora amerikanska namn i den övre delen av portföljen. Trots sitt namn är det inte en extremt högkoncentrerad portfölj, innehållandes cirka 70 namn i slutet av året. Den har ett femstjärnigt Morningstarbetyg och ett bronsmedaljbetyg för den vinnande A-andelsklassen."

Övriga nominerade: JPM Global Focus, Swedbank Robur Globalfond

 

Bästa blandfond: Investerum Strategic Value

(Best SEK Allocation Fund)

"Vinnare av Best SEK Allocation Fund är Investerum Strategic Value där prestationen 2022 och 2023 var extra starka. Roland Dahlman har förvaltat fonden sedan start 2015 och har visat skicklighet i sin riskallokering, vilket syns i fondens femåriga alfa relativt kategoriindex. Fondens övervikt mot storbolag i aktieportföljen har visat sig gynnsamt senaste åren."

Övriga nominerade: Carnegie Strategifond, SEB Pension

 

Bästa räntefond: AMF Räntefond Lång

(Best SEK Bond Fund)

"AMF Räntefond Lång vinner kategorin Best SEK Bond Fund och har konsekvent levererat avkastning i toppskiktet under de senaste fem åren. Johan Moeschlin, som förvaltat fonden sedan 2013, och Charlotte Sillén som anslöt sig till teamet 2021, har visat på en utmärkt riskjusterad avkastning jämfört med jämförbara strategier. Under börsrallyt i slutet på 2023 gynnades AMF Räntefond av sin övervikt i företagsobligationer och bostadsobligationer. Fondens låga avgift och processens höga betyg är bidragande till medaljbetyget på Brons."

Övriga nominerade: Länsförsäkringar Företagsobligation Vision, SEB Obligationsfond

 

Bästa fondbolag: Evli

(Best Asset Manager)

"Evli, som erbjuder ett brett utbud av både ränte- och aktiefonder, tar hem priset för Best Asset Manager 2024. Flera fonder har fortsatt samma förvaltare sedan start – ett styrkebesked för fondbolaget enligt Morningstars analytiker som belönar fondbolaget med betyget Above Average. Åtta av fondbolagets fonder har fem stjärnor i Morningstar Rating."

Övriga nominerade: AMF, Storebrand

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
AMF Räntefond Lång152,10 SEK0,04Rating
Investerum Strategic Value A26,57 SEK0,18Rating
JPM Global Select Equity A (acc) USD541,23 USD-1,17Rating
Spiltan Aktiefond Småland992,56 SEK0,18Rating
XACT Norden SEK287,35 SEK0,17Rating
XACT OMXS30 ESG ETF372,05 SEK0,31Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar