"Övervikta USA trots dyrare marknad"

Evli, som vann årets fondbolag i Morningstars Awards for Investing Excellence 2024, förklarar hur de överraskats av styrkan i den globala ekonomin, att marknaden kan komma att bli besviken på takten på kommande räntesänkningar och att de väljer att övervikta USA trots att aktiemarknaden är dyrare än på andra håll. 

Johanna Englundh 2024-03-08 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

Evli

I årets Morningstars Awards for Investing Excellence 2024 tog Evli hem den ärofyllda pokalen och priset för bästa fondbolag. Evli grundades 1985 och 2001 beviljades Evli bankkoncession och blev en kapitalförvaltare och investeringsbank. Idag är Evli det tredje största fondbolaget i Finland och förvaltar ungefär 18 miljarder euro. 

Kim Pessala, chef för investeringsprodukter och -tjänster, och Mikael Lundström, Chief Investment Officer konstaterar i en kommentar till Morningstar att hemligheten bakom fondbolagets framgångar är en sund placeringsstrategi tillsammans med erfarna och kompetenta portföljförvaltare. De tillägger även att placeringskulturen är viktig, där de stöder långsiktighet i placeringsstrategierna. 

Den starka globala ekonomin överraskande

De senaste åren har dominerats av kraftigt stigande räntor, då centralbanker runt om i världen försökt tämja den skenande inflationen. Att centralbankerna skulle ta till verktyget att höja styrräntorna var en naturlig följd, menar Kim Pessala och Mikael Lundström. Det som i stället förvånat är styrkan i den globala ekonomin. 

"Mera överraskande på senaste tid har varit att den globala ekonomin har varit så stark och att vi inte har sett någon större svaghet varken i konsumenternas beteende eller i arbetslösheten. Speciellt ekonomin i USA har varit starkare än väntat, och vi ser ut att gå mot en 'soft landing'", säger de. 

Marknaden kan bli besviken på takten i räntesänkningarna

Marknadens fokus just nu är när centralbanker kommer inleda räntesänkningar, och i vilken takt. Samtidigt poängterar Pessala och Lundström att den räntesänkningseufori som började under fjärde kvartalet förra året har lugnat ner sig, men att marknaden troligtvis kommer bli besviken på takten på räntesänkningarna. 

"Vi tror vi att Europeiska centralbanken (ECB) börjar med räntesänkningarna under sommaren och som mest kan vi se 100 räntepunkter av sänkningar under 2024. Riksbanken i Sverige tror vi att kommer att vänta på att ECB sänker för att inte riskera att svenska kronan försvagas ytterligare", resonerar Kim Pessala och Mikael Lundström. 

Att förvalta räntefonder under ett klimat som vi haft senaste åren är alltid svårare, menar investeringschefen, som förklarar att avkastningarna blir klart negativa under tider med stigande räntor. 

"Alla visste dock att när nollränteläget förr eller senare skulle normaliseras vilket leder till negativa avkastningar. Men som alltid är tajmingen svår, särskilt då nollränteläget höll på i åratal", säger duon. 

Fastän Evli har haft mindre ränterisk under uppgången så var deras fonder inte immuna mot kraftigt stigande räntor. Och idag är situationen klart annorlunda och för tillfället ser Evli räntemarknaden som mycket intressant med tanke på avkastningsmöjligheterna.

"Övervikta USA trots dyrare marknad"

De geopolitiska riskerna är höga och mycket av centralbankernas stimulus är prissatt i marknaden menar Kim Pessala och Mikael Lundström. Och i Europa ser det dessutom ut som om ekonomierna kommer att gå in i en recension.

"Placeringsutsikterna är därför utmanande, men det är viktigt att förstå att mycket av det här är redan i priset. På aktiesidan rekommenderar vi generellt en liten övervikt. Inom aktier överviktar vi USA, där ekonomin är starkare och IT sektorn är stark", säger de och tillägger: 

"Det här trots att aktiemarknaden i USA är dyrare än på andra håll. Räntemarknaden ser vi som intressantare än på 10 år och tror på goda avkastningar detta år."

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar