De mest prisvärda utdelningsaktierna i Europa

Det finns 11 europeiska aktier som handlas till rabatt och som har ökat sin utdelning år för år under de senaste 10 åren. I listan hittas ett svenskt bolag. 

Fernando Luque 2024-03-20 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

pila de monedas

Aktier med högre direktavkastning i Europa än i USA

Europeiska investerare gillar utdelningsaktier. Ett bevis på detta är att direktavkastningen för Morningstar Europe Index är 3,04% (data från slutet av februari 2024) medan direktavkastningen för Morningstar US Market TR Index är 1,03%.

Detta är inte en isolerad statistik. Historiskt sett har europeiska aktier gett högre utdelningar än amerikanska bolag. För fem år sedan, till exempel i februari 2019, var direktavkastningen för det europeiska indexet 3,4% jämfört med 1,9% för det amerikanska indexet.

Sektorsammansättningen för de största aktierna i varje index har mycket att göra med detta. I Europa finns det gott om hälsovårdsaktier i Morningstar Europe Index Top 10 (Novo Nordisk, Novartis, AstraZeneca och Roche Holding), som i allmänhet ger bra utdelning, medan det amerikanska indexet domineras av teknikaktier (Microsoft, Apple och Nvidia) och kommunikationstjänstaktier (Meta Platforms och Alphabet), som inte är särskilt kända för sin utdelningsavkastning.

Förbättring av utdelningsaristokrater

Utdelningsaristokrater är kända som de företag i S&P 500 som har ökat sin utdelning varje år under de senaste 25 åren. Faktum är att S&P har ett index som heter S&P 500 Dividend Aristocrats som flera ETFer är benchmarkade mot.

Men du kan förbättra det konceptet, eller åtminstone tror jag att du kan, genom att lägga till ett värderingsfilter via Morningstars Price to fair Value (Morningstars Price/Fair Value är ett förhållande mellan aktiekursen och det verkliga värdet som beräknas av vårt team av analytiker).

Jag har tillämpat detta koncept på aktierna i Morningstar Europe Index för att komma fram till denna lista med 11 företag som konsekvent har ökat sin utdelning år efter år under de senaste 10 åren och som för närvarande handlas till en rabatt på sitt aktiepris (Price/Fair Value under 1 per den 14/02/2024).

 

Den mest framträdande aktien på listan är uppenbarligen Roche Holding (ROG). Det är inte bara en av de aktier som har ökat sin utdelning mest under de senaste 10 åren, utan den är också den billigaste på listan (med en rabatt på nästan 40%) och den är också en av de högsta utdelningsgivarna (med en avkastning för de kommande 12 månaderna på 4.1%).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar