Morningstar inleder bevakning av Saab med FV på 860kr

Morningstar har inlett bevakning av svenska försvarsbolaget Saab och tilldelat bolaget en bred ekonomisk vallgrav och ett uppskattat verkligt värde på 860 kronor. 

Johanna Englundh 2024-03-20 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

saab

"Vi inleder bevakning av Saab med en bred ekonomisk vallgrav och 860 kronor i verkligt värde, med stöd av en förväntad ökning av försvarsutgifterna till följd av större globala hot och en ökning av produktmixen mot de kassagenererande dynamik- och övervakningssegmenten med höga marginaler", skriver Morningstars analytiker Loredana Muharremi. 

Med ett uppskattat verkligt värde på 860 kronor anser analytikerna att aktien är rimligt värderad till sin nuvarande kurs på 910 kronor på onsdagseftermiddagen.  

Analytikern förväntar sig att Saabs totala intäkter växer med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 15% under prognosperioden och att rörelseresultatet växer med en högre takt på 20,3% till följd av portföljmixförskjutningen och majoriteten av programmen som går från utveckling till produktion.

"Med cirka 95% av sina intäkter från försvarssektorn är Saab väl positionerat för att dra nytta av den förväntade ökningen av de europeiska försvarsbudgetarna till minst 2% av BNP på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina", skriver analytikern. 

"Denna ökning, i kombination med EU:s initiativ för att stärka försvarsförmågan genom gemensamma resurser och samordning av upphandlingar, innebär betydande tillväxtmöjligheter för Saab. Företaget bör få en ökad efterfrågan på sina stödvapen, sensorsystem och radarsystem, med förväntningar på ytterligare tillväxt i takt med att de europeiska länderna fyller på sina militära lager", tillägger Loredana Muharremi. 

Som Sveriges största försvarsleverantör menar även aktieanalytikern att Saab redo att dra nytta av Sveriges åtagande att spendera cirka 300 miljarder kronor på försvar mellan 2023 och 2025, med 60 procent av budgeten inom områden som ligger i linje med företagets portfölj.

"Sveriges inträde i Nato öppnar dessutom nya möjligheter för Saab att stärka sin roll i försvaret av Norden och Östersjöregionen."

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Saab AB Class B911,20 SEK-0,98

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar